Volledig scherm
PREMIUM
Hoogleraar Microbiologie WUR John van der Oost heeft de Spinozapremie gewonnen voor zijn onderzoek naar immuunsysteem. © Herman Stöver

John van der Oost kan veel goeds doen met knippen en plakken van DNA, maar hij mag het niet

WAGENINGEN - De grenzen van de wetenschap worden in Wageningen regelmatig verlegd. Spinozapremie-winnaar John van der Oost promoot vanuit Wageningen de CRISPR-Cas techniek: het knippen en plakken in DNA. 

Paspoort

John van der Oost (60) studeerde biologie aan Vrije Universiteit in Amsterdam. Daar promoveerde hij in 1989.

Na drie jaar in het buitenland (Helsinki, Heidelberg) keerde hij terug naar Amsterdam. In 1995 verkaste hij naar Wageningen Universiteit om te werken bij het Laboratorium voor Microbiologie. Sinds 2005 is hij daar hoogleraar.

In 2017 werd hij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). In 2018 werd hij onderscheiden met de Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland.

Van der Oost is een van de grondleggers van de CRISPR-Cas techniek. Hij ontdekte niet alleen hoe bacteriën door middel van het CRISPR-systeem virussen afweren, maar ook hoe het systeem te gebruiken is om elk gewenst DNA te knippen. Dit stond aan de basis van de CRISPR-Cas-revolutie.

Hij doet dat tegen de stroom in, de techniek is nu aan veel regels gebonden. ,,Maar ik zou een plant die is aangepast met CRISPR-Cas zo opeten. Daar is geen enkel risico bij.’’

Hoogste wetenschappelijke onderscheiding
John van der Oost kreeg vorig jaar de Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding die Nederland kent, ook wel de Nederlandse Nobelprijs genoemd. De reden: zijn baanbrekend werk op het gebied van de moleculaire genetica, om precies te zijn de CRISPR-Cas techniek.

Met deze techniek is het mogelijk om heel specifiek, dus op een bepaalde plek, in DNA te knippen en te plakken.  Op die manier kan een wetenschapper gericht een ongewenste eigenschap vervangen door een wel gewenste. Een uitkomst voor bijvoorbeeld telers die strijden tegen een bepaalde plantenziekte of voor medische onderzoekers die ziektes willen bestrijden. Maar dat werk is ook omstreden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei