Volledig scherm
Overhandiging van de 100.000ste scan van Kees van de Graaf aan burgemeester Geert van Rumund. © gemeente Wageningen

Kees scande 100.000 foto's voor het gemeentearchief in Wageningen

WAGENINGEN - Vrijwilliger Kees van de Graaf (70) heeft 5 september de 100.000ste fotoscan gedigitaliseerd voor het gemeentearchief Wageningen. Hij is nu al zo'n vijf jaar bezig met het digitaliseren van fotonegatieven die het archief in haar bezit heeft.

Volledig scherm
De 100.000ste scan: nog autoverkeer door de Hoogstraat. © Cord Otting

Van de Graaf is hiermee begonnen toen hij op zoek was naar foto's van het Wagenings voetbal. Iets waar hij al van kinds af aan fan van was. Hij is ook een van de grote kenners van de geschiedenis van FC Wageningen en is nog steeds een fervent bezoeker van De Berg. 

Die fotonegatieven van de wijlen club FC Wageningen waren er wel, maar lastig te raadplegen. Daarop bood Van de Graaf aan om de foto's zelf in te scannen en te digitaliseren. Zo geschiedde. Met een scanner en een laptop van de gemeente Wageningen heeft Van de Graaf eerst de tienduizenden foto's van het  Wagenings voetbal gedigitaliseerd en is daarna verder gegaan met de rest van de collectie.

Met zijn 100.000 scans zit hij nog niet op de helft van alle negatieven die het archief nog heeft. De foto's zijn voornamelijk afkomstig van persfotografen Rein Heij, Cord Otting en Rob Leenarts.

De gemeente is erg blij dat Van de Graaf  meer dan een halve eeuw van de geschiedenis van Wageningen zichtbaar maakt.

Volledig scherm
Afscheid Charley van de Weerd, Frans Beijer en Henk Looijs. Einde Seizoen 1959-1960. © Reijn Heij
Volledig scherm
De theekoepel op de oude stadsmuur. © Cord Otting
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei