Extinction Rebellion is actief in Wageningen
Volledig scherm
Extinction Rebellion is actief in Wageningen © Extinction Rebellion

Klimaatmars trekt vrijdag door Wageningen

WAGENINGEN - Extinction Rebellion Wageningen, een groep die actie voert tegen het verdwijnen van planten- en diersoorten en de opwarming van de aarde, houdt vrijdag een klimaatmars vanaf de Wageningen Campus naar het stadhuis op de Markt. 

Er wordt om één uur 's middags vertrokken vanaf het Atlas-gebouw op de Campus, waar het bestuur van de Wageningen University & Research zetelt. Om half vijf wordt afgesloten bij het stadhuis. Het begin en eindpunt van de mars zijn zorgvuldig uitgekozen omdat Extinction Rebellion zowel van het universiteits- als het gemeentebestuur actie eist. De klimaatactivisten, die geweldloos hun idealen nastreven, proberen meer aandacht te vragen voor de gevaren van de klimaatverandering.

Studenten

 Ook zullen ze specifieke eisen aan de universiteit en gemeente presenteren. Zo willen ze dat geen enkele student meer Wageningen Universiteit verlaat zonder toepasbare kennis om klimaatverandering aan te pakken. Zowel het universiteits- als het gemeentebestuur hebben meermalen uitgesproken voorop te willen lopen voor een beter klimaatbeleid, maar Extinction Rebellion is niet overtuigd dat die woorden in daden worden omgezet. Vandaar de klimaatmars van komende vrijdag. Inmiddels hebben 98 mensen via Facebook laten weten mee te willen lopen, en 675 mensen zijn geïnteresseerd. De stoet loopt vanaf de Campus via de Churchillweg, Stadsbrink en Hoogstraat naar het stadhuis.

Biodiversiteit

Overigens zijn er vanuit Wageningen UR wel diverse initiatieven om de strijd aan te gaan tegen de vermindering van de biodiversiteit in Nederland. Deze week nog lichtte Patrick Jansen, Wageningen UR-medewerker en bekend van Mooi Wageningen, bij Nieuwsuur op televisie toe wat de gevaren zijn van de sterk verminderende biodiversiteit. En wat er tegen te doen is.

Dood liggen

Extinction Rebellion (XR) is een beweging die in de zomer van 2018 in Engeland is ontstaan en sindsdien wereldwijd is verspreid. De Wageningse tak van Extinction Rebellion Nederland is actief sinds januari 2019 en heeft op de universiteit vooral bekendheid vergaard door haar zogenaamde ‘die-ins’. Hierbij gaan de leden van XR op een bepaalde plaats voor een aantal minuten dood op de grond liggen om de systematische uitsterving van de mens en tientallen andere diersoorten uit te beelden. Ieder uur sterven er zes verschillende plant- en diersoorten uit. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei