Skeelers.
Volledig scherm
Skeelers. © Thinkstock

Komst skeelerbaan in Park Noordwest is allerminst zeker

WAGENINGEN - De komst van de skeelerbaan in Park Noordwest in Wageningen is onzeker nu een meerderheid in de gemeenteraad tegen de komst van baan is. ,,Een skeelerbaan is een prima initiatief, maar niet hier’’, zegt Marike van der Leeden van Stadspartij Wageningen.

De politiek heeft eigenlijk niets te zeggen over de skeelerbaan. Het bestemmingsplan hoeft niet te worden gewijzigd, er is niet eens een vergunning nodig. De initiatiefnemers, Schaatstrainingsgroep Wageningen, heeft het benodigde geld al bijeen. Als de burgemeester wil, kan de baan morgen worden aangelegd. Toch legt hij de vraag aan de gemeenteraad voor of een skeelerbaan in Park Noordwest wenselijk is. Waarom? ,,Ik worstel ermee’’, zegt Geert van Rumund. 

Sporten en bewegen

,,Wij willen dat jongeren sporten en bewegen’’, zegt de burgemeester. De skeelerbaan past daarbij. Zeker nu de initiatiefnemers het plan hebben aangepast en de baan maar 150 meter wordt. Serieus skeeleren kun je er niet op. Daarvoor zijn de rechte stukken te kort en de bochten te scherp. Wie hard wil, gaat naar de 400 meterbaan in Ede. ,,Dit is echt een speelvoorziening. Voor de jeugd’’, zegt Van Rumund. Veel buurtbewoners zijn enthousiast, maar er is ook een groep die tegen is. En daar wil de burgemeester ook naar luisteren. Daarom legt hij zijn dilemma voor aan de politiek. 

,,We kunnen nooit iedereen tevreden stellen’’, zegt Monique Heger van de ChristenUnie. ,,Stadspark Noordwest is een mooie plek voor een skeelerbaan. Wij denken dat activiteiten die er nu plaatsvinden, gewoon door kunnen blijven gaan. De skeelerclinics die er straks worden gegeven, zijn juist een mooie aanvulling daarop.’’

Luisteren naar omwonenden

De SP, de PvdA, Connect en D66 zijn het met de ChristenUnie eens. ,,Het past mooi in het park’’, zegt Jan-Willem Lammers van D66. ,,Het moet een mooi recreatief gebeuren worden’’, meent Otto Vleeming van de PvdA. ,,Maar we moeten ook luisteren naar de omwonenden’’, zegt Esther Koenders van de VVD. ,,We willen wel een skeelerbaan maar op een andere plek.’’ Rik Hoevers van GroenLinks pleit ervoor de skeelerbaan aan te leggen op het sportpark. ,,Want de baan legt in Noordwest een te groot beslag op het groen.’’

Maar dat kan niet volgens de burgemeester. De provincie heeft 50.000 euro toegezegd maar er wel een termijn aan verbonden voor wanneer de baan aangelegd moet zijn. Kiest de politiek voor een andere locatie dan zegt zij eigenlijk nee tegen de skeelerbaan. ,,Op een andere plek kan niet met de bestaande financiering’’, zegt Van Rumund.

Opnieuw praten

De burgemeester wil daarom opnieuw met buurtbewoners gaan praten, omdat er nu een plan ligt voor een kleinere baan. Daarna gaat hij in gesprek met de wethouders. Wat daar uitkomt? ,,U ziet het wel als de asfaltmachines het park inrijden’’, grapt Van Rumund. Maar of dat gebeurt, is allerminst zeker. 

Ontwerp van de kleinere skeelerbaan in Park Noordwest in Wageningen.
Volledig scherm
Ontwerp van de kleinere skeelerbaan in Park Noordwest in Wageningen. © Schaats Trainingsgroep Wageningen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei