Volledig scherm
De opening van het onderzoekscentrum van Unilever door koning Willem-Alexander op de campus Wageningen UR. © Herman Stöver

Koning opent onderzoekscentrum Unilever op Wageningse campus

WAGENINGEN - Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag het nieuwe onderzoekscentrum van Unilever geopend op het terrein van de Wageningse universiteit. De multinational  koos voor haar wereldwijde onderzoek naar voedingsmiddelen voor een plek waar naast veel academisch talent ook jonge bedrijven zitten.

Dat een multinational met haar onderzoekscentrum dichtbij wetenschappers gaat zitten, is niet nieuw. Bij Stanford University in het Amerikaanse Silicon Valley zitten veel bedrijven. Samenwerking is nodig, zei Louise Fresco, bestuursvoorzitter van de Wageningen University & Research, vandaag bij de opening van het duurzame gebouw.  ,,De laatste twintig jaar is de samenwerking met het bedrijfsleven alleen maar toegenomen.’’

Quote

We hebben elkaar nodig. Niemand heeft alle antwoorden’’

Louise Fresco, Voorzitter van de Wageningen University & Research

De universiteit van Wageningen werkt al veel samen met Unilever. ,,Om elkaar te begrijpen is het belangrijk als je elkaars taal spreekt’’, zei Alan Jope, bestuursvoorzitter van Unilever bij de opening. Het helpt volgens hem dat je elkaar dan goed kent. ,,We hebben elkaar nodig. Niemand heeft alle antwoorden’’, zei Fresco.

Een van de zes

Volledig scherm
Het onderzoekscentrum van Unilever. © Herman Stöver

Het nieuw onderzoekscentrum van Unilever is er een van zes die de multinational wereldwijd heeft. De andere centra zijn te vinden in Groot-Brittannië, China, India en de Verenigde Staten. 

In Wageningen draait het allemaal om het ontwikkelen van soepen en sauzen van bijvoorbeeld Knorr. Ook wordt er gewerkt aan vleesvervangers. Hoe krijgt dat zo’n zelfde bite als vlees? Hoe krijg je zo’n burger van de Vegetarische Slager nu sappig? Daaraan werken ruim 500 onderzoekers in de Wageningse vestiging van Unilever.

De Vallei