Volledig scherm

Krakers in oude kinderopvang in Wageningen

WAGENINGEN - Een groep krakers met de naam 'de kleuter-crash' heeft vrijdag een pand gekraakt aan de Industrieweg in Wageningen. De voormalige kinderopvang stond al geruime tijd leeg en zou in eerste instantie gebruikt worden om vluchtelingen (statushouders) te huisvesten. Volgens de krakers is de financiering niet is rondgekomen en daarnaast lijkt de stroom vluchtelingen mee te vallen.

Daarom worden volgens hen de geplande vijf woningen niet gerealiseerd. De krakers hebben vanwege woningnood en de strijd tegen onnodige leegstand besloten het pand aan de Industrieweg te bewonen.

Géén optie
Anti-kraak is volgens kraker Robert de Vries geen optie. „Je mag van de meeste anti-kraakbureaus geen honden hebben, bovendien gebruikt anti-kraak vaak niet het maximale uit een pand. Waar vijf mensen een fijne woonplek kunnen hebben, probeert de anti-kraak vaak niet meer dan twee mensen te huisvesten. Bovendien willen wij gewoon woonrechten en geen 'gebruiksrechten'.”

De krakers gaan in de loop van de week proberen met de gemeente (eigenaar van het pand) een overeenkomst te sluiten.

  1. ‘Dus u moest in de oorlog uw hondje achterlaten?’ Scholieren horen wat oorlog deed met Wageningers
    PREMIUM
    VIDEO

    ‘Dus u moest in de oorlog uw hondje achterla­ten?’ Scholieren horen wat oorlog deed met Wagenin­gers

    WAGENINGEN - Wat is oorlog? ,,Oorlog is vreselijk’’, zei de 10-jarige Teun Spierenburg. ,,Dat heb je heel mooi en juist gezegd‘’, zei Mia S. Wigman. De 88-jarige Wageningse kwam op de G.J. van den Brinkschool vertellen over haar ervaringen, als 10-jarige, toen de oorlog begon in Wageningen. De aftrap van het schoolproject Oorlog in mijn buurt raakte de scholieren van de groepen 7 en 8. ‘Dat was bij ons’ was meer dan eens een uitroep van de kinderen. De oorlog kwam opeens heel dichtbij in de klas.

De Vallei