Volledig scherm
Twan de Vos in 2009 met zijn winnende portret van Paul de Leeuw. © Herman Stöver

Kunstenaar Twan de Vos uit Wageningen overleden

WAGENINGEN - De Wageningse beeldend kunstenaar Twan de Vos is vorige week in zijn woonplaats overleden. De Vos werd 57 jaar.

De Vos, geboren in Tilburg, studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Hij vestigde zich als beeldend kunstenaar in Wageningen. Hij had zijn atelier in de voormalige steenfabriek De Bovenste Polder, in de uiterwaarden langs de Rijn. De Vos was een veelzijdig kunstenaar. Hij was zowel schilder, keramist als beeldhouwer. Daarnaast maakte hij ook zeefdrukken, linosnedes, tapijten en glaswerk.

Sterren op het Doek

In 2008 werd De Vos landelijk bekend, toen hij mee deed aan het televisieprogramma Sterren op het Doek van Hanneke Groenteman. Daarin schilderden steeds drie kunstenaars een portret van een bekende Nederlander. De Vos schilderde een portret van Paul de Leeuw. Die verkoos de schepping van de Wageninger tot het winnende doek. 

Het portret van De Leeuw werd onder meer geëxposeerd in het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Gemeentemuseum Den Haag en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum.

Werken in de buitenlucht

In verschillende plaatsen in Nederland zijn werken van De Vos te vinden. In Stadskanaal staat Turfschip uit 2010. Dagje dierentuin, dat hij maakte met Annelies van Biesbergen, staat bij het Gelreziekenhuis in Apeldoorn. Bij het Psychiatrisch ziekenhuis in dezelfde plaats staat Dagje op het water. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei