Laboratorium diergeneeskunde Universiteit Wageningen onderzoekt coronatests voor Nijmeegs ziekenhuis

VIDEOWAGENINGEN / NIJMEGEN / LELYSTAD - Het diergeneeskundig laboratorium van Wageningen Universiteit heeft 450 monsters onderzocht die aan moeten tonen  of patiënten of personeel van het ziekenhuis CWZ in Nijmegen besmet zijn door het coronavirus.

Het inzetten van het lab van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR)- gevestigd in Lelystad - levert een forse uitbreiding van de testcapaciteit naar de ziekte Covid-19, laat de Wageningse universiteit weten. 

Het laboratorium begon vorige week met het testen van monsters van mensen. Het instituut doet onderzoek in opdracht van ziekenhuizen en GGD's. De monsters van het CWZ (Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis) in Nijmegen waren de eerste. 

Zelfde onderzoeksmethode bij mens en dier

Het Wagenings laboratorium is voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij ook de crisisorganisatie. In geval van een uitbraak van een dierziekte schakelt het ministerie WBVR in. Bij dierziekten die van dier op mens kunnen overgaan, zoals het nieuwe coronavirus, kan het laboratorium ook worden ingeschakeld. Ook al omdat de onderzoeksmethoden bij mens en dier dezelfde zijn. 

Wageningen neemt zelf geen coronatests af maar onderzoekt alleen in opdracht materiaal dat wordt aangeleverd. Wageningen kan tijdens de regulieren kantooruren 500 tests per dag uitvoeren. 

Extra personeel opgeleid

Mocht het nodig zijn kan dat aantal naar 1500 per etmaal worden opgeschroefd. Om voldoende capaciteit te kunnen bieden is extra personeel opgeleid.

Het diergeneeskundig laboratorium van WBVR in Lelystad is begonnen met het analyseren van coronatests van mensen.
Volledig scherm
Het diergeneeskundig laboratorium van WBVR in Lelystad is begonnen met het analyseren van coronatests van mensen. © WUR

De Vallei