Laboratorium Wageningse campus ontruimd om vreemde geur

UPDATEWAGENINGEN - Een laboratorium op de campus van de Wageningen University & Research (WUR) blijft vooralsnog dicht. Gisteravond werd het pand ontruimd na een waarneming van een ongebruikelijke geur. ,,De geur is vanochtend nog te pregnant aanwezig, het is een voorzorgsmaatregel”, zegt een woordvoerder van de WUR.

De oorzaak van de geur is een rokend vat op de tweede verdieping van ‘Atlas', een van de gebouwen op de campus in Wageningen. In het vat zaten restanten van proeven die op de universiteit zijn gedaan. 

De woordvoerder van de WUR zegt vanochtend dat het gebouw nog niet open gaat. ,,De geur hangt nog in bepaalde ruimtes, we moeten even kijken hoe we daarmee omgaan. We weten niet precies wat het is.” De brandweer komt volgens de woordvoerder niet opnieuw ter plaatse. ,,Wij bekijken over een uurtje weer wat de status is en wat we gaan doen.”

Elders aan het werk

Normaal gesproken zijn er zo’n 200 á 300 mensen werkzaam in het laboratorium. ,,Zij gaan op andere plekken op de campus aan het werk, vergaderingen worden ook verplaatst.”

Volledig scherm
De hulpdiensten bij de WUR. © Roland Heitink/ Persbureau Heitink

De restanten zaten al enkele dagen in het vat. De stoffen in het vat waren geen bedreiging voor de omgeving en alleen gevaarlijk als men er zeer dichtbij in de buurt zou komen. 

Alarm


Door de rook was een brandmelder afgegaan. De receptioniste heeft vervolgens, rond 22.00 uur, alarm geslagen. Zij en enkele andere personen moesten het pand verlaten. Een adviseur gevaarlijke stoffen (AGS) was ter plaatse en de brandweer heeft metingen verricht.

Later op de avond werd het vat in een zogenoemd gashok geplaatst. De universiteit moest de ruimte schoonmaken en ontdoen van de geur. 

Volledig scherm
Het vat op de WUR © DG
Volledig scherm
Het vat waaruit de rook kwam, op de WUR. © DG

De Vallei