Volledig scherm
PREMIUM
Wanka Lelieveld met zijn hond Lola bij zijn AirBNB aan de Kamperfoelielaan. © Herman Stöver

Lang niet alle verhuurders via Airbnb betalen toeristenbelasting

WAGENINGEN / VEENENDAAL - Wie in de regio overnacht in een kamer die geboekt is via Airbnb hoeft lang niet altijd toeristenbelasting te betalen. Waar de ene gemeente actief toeristenbelasting int, laat de ander dat bewust achterwege. Tot frustratie van belangenvereniging Recron. 

De vier gemeenten in de Vallei gaan allemaal verschillend om met het begrip Airbnb. De gemeente Ede telt volgens eigen zeggen ruim driehonderd aanbieders.

,,Een groot deel daarvan bestaat uit professionele accommodaties die de website puur als boekingsplatform gebruiken, zoals vakantiewoningen op de parken, reguliere B&B’s of hotelkamers’’, zegt een woordvoerder. ,,Een kleiner deel bestaat uit particuliere, niet-professionele kamerverhuurders. Die hebben geen meldingsplicht en hoeven geen toeristenbelasting af te dragen.’’

Zestien adressen in Wageningen 

In Wageningen gaan ze daar heel anders mee om. Bij de gemeente zijn momenteel zestien adressen bekend als Airbnb. ,,Omdat Airbnb zelf geen info verstrekt over verhuurders, moeten we die zelf zien te vinden’’, aldus een woordvoerder. ,,We zoeken er actief naar en zodra ze bij ons bekend zijn, ontvangen ze ook een aangifteformulier toeristenbelasting.’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei