Brigit de Bruin (rechts) en Ingeberte Uitslag.
Volledig scherm
Brigit de Bruin (rechts) en Ingeberte Uitslag. © Sven Menschel

Lekker sporten, zonder een trainer die je vertelt hoe je het moet doen

WAGENINGEN - Een potje voetbal afwisselen met frisbeeën of volleybal. Bij Flex Sport Wageningen beslissen de deelnemers zelf wel wat er op het programma staat.

,,Doen we nog een potje of niet?’’, roept Jouwert van Geene naar de anderen. Even later hangen Ingeberte Uitslag en Brigit de Bruin een net op in de gymzaal van basisschool De Dijk en wordt er onder grote hilariteit een wedstrijdje volleybal gespeeld. 

Sporten omdat het leuk is

De Bruin en Uitslag introduceerden eind januari het concept Flex Sport in Wageningen. ,,Ik ben geen competitief iemand en fitness vind ik niks aan. Ik wil sporten omdat het leuk is en niet omdat het moet. Daarom plaatste ik op de appgroep Nextdoor een oproepje waarin ik vroeg of ik ergens bij kon aanhaken’’, vertelt De Bruin. 

Uitslag herkende zich in het bericht en nam contact op. ,,Ik vind sporten heel leuk en ren graag achter een bal aan. Maar hoe kom ik van die bank af? Ik houd van afwisseling tussen sport en spel, want als het leuk is ga ik vanzelf bewegen’’, verklaart ze. 

Afwisselen

Omdat er niets op dat gebied was, nam het duo zelf het initiatief. De Bruin en Uitslag regelden een gymzaal en hingen verspreid in de stad posters op. Inmiddels sporten er elke donderdagavond zo’n tien mensen samen. Die hebben tot nu toe onder meer afwisselend basketbal, volleybal, en frisbee gespeeld.

,,Wij zijn geen sportdocenten, maar willen zelf meedoen. Iedereen kan ideeën opperen. Het is leuk om verrast te worden’’, zegt Uitslag.

Eigen tempo en kunnen

Volgens haar kan iedereen op zijn of haar eigen niveau meedoen. ,,Als je even aan de kant wilt zitten, dan kan dat’’, zegt Uitslag. Dat spreekt deelneemster Josine Durieux aan. ,,Je mag niet zo goed zijn in dingen en toch vol enthousiasme meedoen. Alles gaat hier op je eigen tempo en kunnen’’, zegt ze.

Ook deelnemer Jouwert van Geene is enthousiast over het concept. ,,Sporten is leuk met anderen. In mijn eentje vind ik het demotiverend en moeilijk om de discipline op te brengen’’, verklaart hij. 

Daarnaast bevalt de afwisseling in sporten hem goed. ,,Dat we hier zelf beslissen welke sport we gaan doen, vind ik een coole oplossing. De regels doen er niet veel toe, dus dat maakt het lekker ongedwongen. Er is geen trainer die zegt dat je het zus of zo moet doen, maar je moedigt elkaar aan.’’

Quote

De regels doen er niet veel toe. Er is geen trainer die zegt dat je het zus of zo moet doen, maar je moedigt elkaar aan

Jouwert van Geene, Deelnemer Flex Sport

Lekker bezig en gezellig

Dat is volgens De Bruin en Uitslag precies de bedoeling. ,,We juichen ook als iemand van de tegenpartij een goede actie heeft. We zijn lekker met bewegen bezig en ondertussen is het ook heel gezellig’’, zegt Ingeberte Uitslag.

Brigit de Bruin: ,,Wij houden niet eens de stand bij als we een wedstrijdje doen. Bij Flex Sport heb je veel schik, maar word je ook een beetje moe. Zo kom je thuis van de bank af. In plaats van ‘ik moet weer’ denk je: ‘ik mag weer.’’

Meer informatie

Flex Sport kost 15 euro per maand om de zaalhuur te dekken. Meer informatie via flexsportwageningen@gmail.com.

De Vallei