Volledig scherm
Louise Fresco. © Foto Raphael Drent

Louise Fresco commissaris bij veredelingsbedrijf Syngenta

WAGENINGEN - Louise Fresco, voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen UR, is toegetreden tot de raad van commissarissen van plantenveredelings-multinational Syngenta. 

Ze doet dat als onafhankelijk, niet-uitvoerend bestuurder. Ze gaat het bedrijf onder meer adviseren over verduurzaming van de voedselproductie en hoopt zo de invloed van de landbouw op het milieu te verminderen.

Ophef

Over de benoeming van Fresco was de nodige ophef ontstaan, zowel binnen als buiten Wageningen UR. ,,Als niet-uitvoerend lid van de raad van commissarissen krijg ik de kans om de ambitie van Syngenta, in het verduurzamen van de voedselproductie, mede vorm te geven’’, zegt Fresco in universiteitsblad Resource. En daardoor de impact op het milieu door een van de grootste spelers in de landbouw te verminderen op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten.’’

,,Ik begrijp en signaleer de verwarring en mogelijke zorg die na de bekendmaking ontstond’’, reageert de topvrouw. ,,De onafhankelijke positie van onze onderzoekers en van WUR in het algemeen is absoluut niet in het geding. Ik sta pal voor onze onafhankelijkheid en ons kritisch vermogen. Het blijft ons doel als WUR onze inzichten ook ten goede te laten komen aan invloedrijke organisaties, die serieus werk maken van duurzame oplossingen in de voedselproductie. Door een dergelijke samenwerking kunnen echt grote slagen gemaakt worden en dat is hard nodig.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei