Volledig scherm
© Tamara Reijers

Maritiem topinstituut Marin luidt noodklok

WAGENINGEN - Het maritieme onderzoeksinstituut Marin in Wageningen luidt de noodklok in politiek Den Haag. Het researchcentrum, dat werkt voor reders en marines wereldwijd, wil meer steun van de Nederlandse overheid om de groeiende concurrentie aan te kunnen. 

Gebeurt dat niet, dan komt volgens directeur Bus Buchner de toekomst van Marin, een grote werkgever in Wageningen, op het spel te staan. 

Motie

De Tweede Kamer steunt Marin en stemt dinsdag naar verwachting in met een motie van CDA-Kamerlid Van Helvert. In die motie eist de Kamer dat er voor de zomervakantie een plan ligt voor financiële steun aan Marin. 

Concurrentie

Marin is wereldleider in maritiem onderzoek. In testcentra in Wageningen en Ede worden onder meer modellen getest van cruise- en marineschepen en boorplatforms. De centra met testbassins zijn in twintig jaar tijd helemaal vernieuwd. Maar de buitenlandse concurrentie zit niet stil. Nieuwe informatietechnologie heeft bovendien research compleet vernieuwd: steeds meer tests zijn digitaal. Zonder investeringen kan Marin zijn kennispositie in vijf jaar verliezen, schetst een adviescommissie van het Rijk.

Concurrentie

Om wereldleider te blijven moet de Nederlandse overheid nu ingrijpen, stelt Buchner. In Noorwegen, België en Azië worden maritieme testcentra uit de grond gestampt. Om leidend te kunnen blijven in dit hightech-tijdperk, met onder meer elektrische en zelfsturende schepen, wil Marin snel een Seven Oceans Simulator bouwen. ,,Maar onze bijdrage van de Nederlandse overheid is de afgelopen vijftien jaar gedaald van 20 naar slechts 7 procent’’, schetst Buchner. ,,Dat is echt een probleem.’’

  1. ‘Dus u moest in de oorlog uw hondje achterlaten?’ Scholieren horen wat oorlog deed met Wageningers
    PREMIUM
    VIDEO

    ‘Dus u moest in de oorlog uw hondje achterla­ten?’ Scholieren horen wat oorlog deed met Wagenin­gers

    WAGENINGEN - Wat is oorlog? ,,Oorlog is vreselijk’’, zei de 10-jarige Teun Spierenburg. ,,Dat heb je heel mooi en juist gezegd‘’, zei Mia S. Wigman. De 88-jarige Wageningse kwam op de G.J. van den Brinkschool vertellen over haar ervaringen, als 10-jarige, toen de oorlog begon in Wageningen. De aftrap van het schoolproject Oorlog in mijn buurt raakte de scholieren van de groepen 7 en 8. ‘Dat was bij ons’ was meer dan eens een uitroep van de kinderen. De oorlog kwam opeens heel dichtbij in de klas.

De Vallei