Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Matrixborden moeten sluipverkeer A12 weren uit Wageningen

WAGENINGEN/ EDE - Wie vanaf de A50 via Wageningen naar de A12 bij Ede rijdt is qua kilometers uiteraard beter af. Maar een ommetje over de A50 en A12 via knooppunt Grijsoord levert wel een tijdwinst van 3 minuten op. Digitale borden op A50 en A12 moeten automobilisten daarop gaan wijzen.

In september wordt over dat voorstel verder gepraat. Wageningen wil het sluipverkeer over de Wageningse Berg, Diedenweg en Mansholtlaan heel graag kwijt. En wordt daarin nu gesteund door onderzoek. 

Dat heeft aangetoond dat automobilisten tijdwinst kunnen boeken als ze via de snelwegen rijden. Als er files op de A50 en A12 staan, kan het qua tijdwinst anders uitpakken. Maar omdat het dan in de regel ook drukker wordt, en dus meer files ontstaan op de Wageningse wegen, kan dat verschil ook omslaan in een nog grotere tijdwinst voor de omweg.

Rijkswaterstaat wil nu via digitale borden het verkeer op de snelwegen erop wijzen dat het sneller is om via A50 en A12 te rijden dan via Wageningen. Op die borden wordt de reële reistijd vermeld.

DRIP's

De Wageningse sluiproute is 11,6 kilometer lang, de route via de snelwegen 19,4 kilometer. Toch gaat het via de snelwegen dus doorgaans 3 minuten sneller en dat kan zelfs oplopen tot een half uur als er lange files bij Wageningen staan. De Wageningse route passeert onderweg liefst tien kruispunten en rotondes. Via de zogeheten dynamische route informatie panelen (DRIP’s, zoals de digitale borden heten) kunnen automobilisten er wellicht op gewezen worden de weg binnendoor te mijden, zeker als daar files staan. Ook wordt bekeken of het verkeer vanaf de snelweg gedoseerd toegelaten kan worden op de Wageningse route. Rijkswaterstaat ziet de digitale borden als een goede maatregel, in september wordt daarover verder overlegd met de gemeenten Wageningen, Ede en Renkum die alle last hebben van sluipverkeer.

De provincie wijst erop dat de digitale borden wel eerlijke informatie moeten bevatten. Als ze aantoonbaar onjuiste informatie verstrekken, verdwijnt de geloofwaardigheid en trekt doorgaand verkeer zich al snel niets meer aan van de adviezen om Wageningen te mijden.

In geval van calamiteiten op de bewuste gedeelten van A50 en A12 zal de Wageningse route overigens altijd als alternatief moeten kunnen dienen.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei