Volledig scherm
Hoogleraar Aquatische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer Marten Scheffer (hoed) hielp de Deense kunstenaar Vagn Iversen dinsdag met het beeld van de waterkever in Wageningen © VidiPhoto/Gert Janssen

Mega-waterkever op de Wageningen Campus

WAGENINGEN – De Deense beeldhouwer Vagn Iversen legde dinsdag de laatste hand aan een gigantische waterkever, de Dytiscus marginalis, in de vijver op Wageningen Campus. 

De ruim vijf meter brede sculptuur genaamd Must Leave, licht in de nacht op door glasvezels in de vleugels. Woensdag wordt deze blikvanger onthuld door hoogleraar Aquautische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer Marten Scheffer, die met Iversen dinsdag door de vijver waadde, en topvrouw Louise Fresco van Wageningen UR. 

100 jaar WUR

De waterkever, die in het echt ook voorkomt in de vijver tussen de gebrouwen Forum en Orion op de Wageningen Campus, is een cadeau voor het 100-jarig bestaan van Wageningen University & Research (WUR). 

Via crowdfunding werd er zo’n 3.000 euro opgehaald om het kunstwerk te realiseren. De rest is gefinancierd met de Spinozapremie van Scheffer. De kever is ook een eerbetoon aan Darwin, Baruch Spinoza en Stephen Forbes. En aan denkers die migreren, tussen landen en tussen verschillende manieren over hoe je naar de wereld kan kijken. Het is tegelijkertijd een eerbetoon aan de diversiteit van alle mensen die op de Campus werken en studeren. 

Potluck

En om dat te vieren wordt iedereen gevraagd om muziekinstrumenten, eten en borden mee te nemen,  zodat er woensdagmiddag vanaf 17.00 uur samen gemusiceerd en gegeten kan worden. Het is de bedoeling dat het de grootste potluck-maaltijd ooit in Wageningen wordt. Potluck houdt in dat iedereen zelf eten meebrengt en dat met elkaar deelt.

Om 19.00 uur begint vervolgens op de Campus het Van Uvenfestival, met medewerking van WSKOV en de Ontzetting.

Volledig scherm
De Deense beeldhouwer Vagn Iversen werkt aan de gigantische waterkever, de Dytiscus marginalis, in een vijver op de campus van de Wageningen Universiteit. © VidiPhoto/Gert Janssen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei