De Wageningse schouwburg Junushoff.
Volledig scherm
De Wageningse schouwburg Junushoff.

Met pijn in de buik gaat er een streep door tal van evenementen in de Vallei

WAGENINGEN - Van voorstellingen in theater Junushoff in Wageningen tot de vergadering van de gemeenteraad in Ede: de nieuwe richtlijnen rondom het coronavirus treffen het sociale leven in de Vallei. 

Een bom. Zo omschrijft Dorien van der Laak van het theater Junushoff in Wageningen de mededeling van het kabinet dat bijeenkomsten met meer dan honderd mensen deze maand niet meer door mogen gaan. Dat betekent voor Junushoff dat ze alle voorstellingen tot en met 31 maart moet afgelasten.

,,We hadden wel verregaande maatregelen verwacht. Maar dit? Dit is wel heel heftig in een keer. We moeten nu heel veel gaan bellen, sowieso alle bezoekers. Maar straks ook gaan onderhandelen over nieuwe speeldata. Dit treft de theaterbranche heel hard.’’

Congressen in het WICC?

Dat de gevolgen van het Coronavirus diep ingrijpen, hadden ze bij het WICC in Wageningen al gemerkt. ,,Mensen zijn angstig om congressen en evenementen door te laten gaan’’, zegt directeur Jessica de Groot.

,,Op dit moment wordt veel afgelast. Het is gewoon niet verstandig om met meer dan twintig mensen samen te komen. We zijn dan ook met klanten in gesprek over hoe we evenementen kunnen verplaatsen naar later dit jaar.’’

Ze geeft aan dat het WICC erg hard wordt getroffen. ,,Maar hotels en congrescentra die zeggen dat er niets aan de hand is, zijn niet realistisch. Ik denk dat het een kwestie van tijd is dat alles wordt afgelast.’’

Quote

We zijn met klanten in gesprek over hoe we evenemen­ten kunnen verplaat­sen naar later dit jaar.

Jessica de Groot, Directeur WICC

Ook Lammetjesdag sneuvelt

Quote

Wij zouden het wel aan durven om zondagmid­dag een concert te geven.

Ben van der Swaluw

Marjel Neefjes van schaapskudde Grebbeveld heeft er buikpijn van. Lammetjesdag in Wageningen gaat niet door. ,,Het is altijd zo ontzettend leuk. We balen er echt van. Maar we kunnen het risico niet nemen.’’

Door steeds meer evenementen die komende dagen in de Vallei gehouden zouden worden, gaat een streep.  Niet alleen de grotere evenementen die sowieso niet door mogen gaan, ook die waar minder dan honderd mensen komen. De concerten die in de Edesche Concertzaal gepland stonden voor maart 2020, gaan niet door.

,,Wij zouden het wel aan durven om zondagmiddag een concert te geven’’, zegt Ben van der Swaluw van Bluesclub XXL in Wageningen. ,,Maar veel bezoekers, ook die vaker komen, zeggen af. Het is daarom ook een financieel besluit om Bluesclub XXL niet door te laten gaan. De band moet wel betaald worden.’’

Op de Montessorischool in Wageningen ging het Open Podium niet door. ,,We kregen zo veel vragen van ouders’’, zegt een woordvoerder van die school, ,,dat we hebben besloten het evenement uit te stellen naar later dit jaar.’’

Ze begrijpt dat dit een teleurstelling is voor de leerlingen die hard hebben geoefend. Maar het voelt volgens haar ook raar als iemand niet naar zijn werk mag als zijn kind een snotneus heeft, terwijl de hele school wel samenkomt.

Ook lammetjesdag op de Eder Heide gaat niet door. ,,Je staat nooit met meer dan twintig mensen in de kooi. Meer past niet. Er komen misschien wel honderd mensen bij ons, maar verspreid over de dag. Maar we hebben toch maar besloten lammetjesdag af te gelasten’’, zegt Ingeborg Kriegsman van de organisatie. 

Geen raadsvergadering in Ede

In Ede is de vergadering van de gemeenteraad afgeblazen. De raad zou deze donderdagavond vergaderen maar daar is nu een streep door gezet. De Schuilplaats in Ede wil haar kerkgangers de mogelijkheid bieden bijeenkomsten thuis via live stream te kunnen volgen. 

Maatregelen in Veenendaal 

Mozaïek 0318, een kerkgemeenschap in Veenendaal met veel leden, geeft aan zich aan de richtlijn van het RIVM te houden. De kerkbijeenkomsten worden gehouden in de Basiliek. Dat zalencentrum heeft inmiddels besloten om alle evenementen voor meer dan 100 personen tot 31 maart te annuleren. ‘We gaan kijken wat de mogelijkheden zijn om evenementen naar een later moment te verplaatsen', aldus de Basiliek.

Theater De Lampegiet in Veenendaal heeft ook besloten om alle voorstellingen voorlopig te schrappen. Zwembad De Vallei heeft ook besloten om de deuren te sluiten. Het Veenendaalse zwembad is tot en met 31 maart gesloten voor recreatief zwemmen, aquasporten, banen zwemmen en alle sportverenigingen.

De Vallei