Volledig scherm
De deels historische muur in Wageningen. © Heemschut

Middeleeuwse muur Wageningen niet in geheel behouden

WAGENINGEN  De Middeleeuwse muur in een pand aan de Hoogstraat 65 gaat wat de gemeente Wageningen betreft neer. Mogelijk blijven wel enkele delen behouden. 

Het volledig hergebruiken van de muur is niet aan de orde, schrijft burgemeester Geert van Rumund aan de gemeenteraad.  

Bij onderzoek in het toekomstige onderkomen van opticien Bril 29 bleek dat er achter het 19de eeuwse voorhuis het casco van een nagenoeg compleet laatmiddeleeuws achterhuis met twee complete trapgevels bewaard is gebleven die voorlopig zijn gedateerd op de zestiende eeuw, stelt Heemschut. ,,Ons inziens zijn dit unieke laatmiddeleeuwse vondsten voor Wageningen. Het kan nieuw licht werpen op de ontwikkeling van de stad Wageningen’’, zei Christian Pfeiffer van de landelijk actieve erfgoedvereniging Heemschut hierover eerder. De vereniging vroeg de gemeente de muur aan te merken als monument. 

Behouden van hele muur geen optie

Wageningen stelt achter dat behouden van de muur geen optie is. De muur is in het geheel te zwak om te behouden, danwel elders in het pand te integreren. 

Eigenaar onderzoek kosten

Volledig scherm
Onderzoek van de trapgevel © Heemschut

Tijdens een overleg met betrokkenen vroegen Wageningen Monumentaal en de verenigingen Heemschut of losse onderdelen als muurstijlen en balken toch niet los in de winkel zouden kunnen worden geïntegreerd. 

De vraag is of Bril 29 bereid is de meerkosten hiervan op zich te nemen. De verschillende partijen hebben afgesproken dat eerst wordt onderzocht en wordt gekeken wat precies de mogelijkheden zijn van het behouden van de oude stenen. Pas daarna beslist de gemeente of het de huidige muur al dan niet toch wil aanmelden als monument. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei