Volledig scherm
Het terrein van Bruil in Wageningen. foto Do Visser/De Gelderlander

Miljoenen-uitkoop Bruil was ‘weggegooid geld’

WAGENINGEN - Een investering van ongeveer 10 miljoen euro voor de verplaatsing van een asfaltcentrale in Wageningen wordt mogelijk waardeloos. Het geld werd door de provincie Gelderland en de gemeente Wageningen uitgegeven om een overlast gevende asfaltcentrale van Bruil uit te kopen. Nu wil Wageningen meewerken aan uitbreiding van een betoncentrale op dezelfde plek.


Omwonenden vrezen dat ze opnieuw met lawaai en langsdenderende vrachtwagens te maken krijgen. De Gelderse oud-gedeputeerde Theo Peters zegt dat de provincie in 2009 niet had meebetaald aan het uitkopen van de asfaltcentrale als toen bekend was dat de betoncentrale later meer mocht produceren. „Wageningen kwam bij ons vanwege de hinder, maar ook omdat ze op die plek toerisme en recreatie meer ruimte wilde geven. Ik zie niet hoe je dat nu doet.”

Weggegooid geld
„Als dit doorgaat, is dat gewoon weggegooid geld geweest”, zegt Tim Raats, die met een groep omwonenden de ontwikkelingen met argusogen volgt en tegen de uitbreiding is. „Ik vind dat de gemeente erg lichtzinnig met zware industrie omgaat.”

Wageningen gaf vorig jaar een concept-vergunning aan Bruil af, waarin een verdrievoudiging van de productie wordt toegestaan. Dat is in tegenspraak met een contract dat in 2010 tussen provincie, gemeente en Bruil werd gesloten.

Definitief einde
Daarin staat dat het doel van het sluiten van de asfaltcentrale is om de overlast tot een ‘definitief einde’ te brengen. Er staat bij dat dit doel niet bereikt wordt als de betoncentrale fors gaat uitbreiden. De gemeente keek bij het verlenen van de vergunning niet naar dit contract. Maar inmiddels wordt gekeken of de ruimte die Bruil heeft gekregen, toch kan worden ingeperkt. Achteraf was het handiger geweest om dat meteen te doen, schrijft de gemeente.

Uitbreiding noodzakelijk
Directeur Alphons van Woensel van Bruil zegt dat uitbreiding noodzakelijk is. Hij is wel bereid genoegen te nemen met minder dan hem aanvankelijk gegund werd. Hij wijst erop dat een betoncentrale veel minder stinkt dan een asfaltfabriek en dat de overlast niet vergelijkbaar is.

De Vallei