Volledig scherm
Een grote zwerm wespen. © ANP

Minder wespen door zware regenval

WAGENINGEN - De wesp heeft het flink te verduren gehad. Vanwege de zware buien eind mei en begin juni zijn er minder wespennesten dan normaal in het zuiden en oosten van Nederland. Het zou gaan om een vermindering tussen de 30 en 75 procent. Dit meldt De Natuurkalender van Wageningen University.

In sommige gebieden worden vrijwel geen wespen aangetroffen. In de Betuwe zitten er opvallend weinig wespen op de rijpe pruimen en de appels en peren die door vogels zijn aangepikt. Het zijn juist deze gebieden die eind mei en begin juni te maken hadden met zeer zware regenbuien.

De cijfers zijn gebaseerd op een rondgang langs wespenbestrijdingsdiensten. Vanwege de regenval zitten de aangetroffen wespennesten niet in struiken en bomen maar vaker in spouwmuren, onder dakpannen of in de grond.

Meldingen
In gebieden die aan de zware neerslag zijn ontkomen, zoals Friesland, delen van het westen en midden van het land, worden iets meer wespennestmeldingen gedaan. In Groningen en Drenthe is zelfs sprake van beduidend meer wespen. Het aantal meldingen steeg met 30 tot 50 procent.

Veldwesp
Een trend die zich de afgelopen vijf jaar lijkt door te zetten is de opkomst van de Franse veldwesp, meldt De Natuurkalender. Deze slankere wesp met langere poten is in opkomst vanwege de hogere temperaturen van de afgelopen tijd. In tegenstelling tot de gewone en Duitse wesp komt dit exemplaar niet op zoetigheid af en zorgt daarom nauwelijks voor overlast.

De Vallei