Volledig scherm
Wageningen besluit over teruggave van 75 euro aan inwoners. © DG/Eric Wijnacker

Minima Wageningen krijgen toch 75 euro terug

WAGENINGEN - In september ploft er van waterleverancier Vitens een rekening van 75 euro op de deurmat van alle Wageningse huishoudens. Alleen bijstandsgerechtigden en Wageningers die gebruik maken van minima-regelingen, of daar recht op hebben, krijgen dat bedrag vergoed van de gemeente.

Onlangs was daar geen meerderheid voor in de gemeenteraad. Na veel geharrewar stemde de raad maandag in met een CDA-voorstel om Wageningers die bijstand ontvangen of gebruik maken van andere bestaande minimaregelingen de 75 euro terug te betalen.

CDA

Het voorstel van Jan Dijkstra was nodig omdat coalitiepartij D66 verdeeld is over de tegemoetkoming. Dijkstra: ,,Wij willen iets doen voor juist die Wageningers die elke week moeite hebben om financieel rond te komen.’’ 

Dankzij GroenLinks, PvdA en CU plus de eenmansfracties van oppositiepartijen CDA en SP kreeg het voorstel een nipte meerderheid van één stem, bij D66 stemden drie van de vijf raadsleden tegen. 

Terugbetalen

Rien Bor (Stadspartij) legde uit waarom hij niet kon instemmen met het volgens hem 'sympathieke voorstel‘ van het CDA: ,,Het is een principe. Wij vinden dat we alle Wageningse huishoudens de 75 euro moeten terugbetalen die Vitens hen laat betalen omdat wij die rekening voor de precarioheffing aan Vitens hadden opgelegd.”

,,Dat deden we omdat Ede, Veenendaal en Rhenen dat ook zouden doen maar die hebben er van afgezien of betalen al hun inwoners wel terug. Dat zouden wij ook moeten doen.’’ Maar de Wageningse gemeenteraad besliste dus dat daar niet voldoende voor geld voor is. De minima worden nu dus alsnog wel ontzien.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei