Misdaadmeter: Ede en Wageningen weer wat veiliger

Het was er al relatief veilig, maar Ede en Wageningen zijn het afgelopen jaar nog verder gezakt in de jaarlijkse Misdaadmeter. Ede, toch een gemeente met ruim 100.000 inwoners staat pas op plek 126. Wageningen noteert zelfs een 239ste plek. Veenendaal steeg juist naar 75.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

In Ede steeg het aantal overvallen en straatroven wel. Dat gaat om enkele gevallen. Ook het aantal diefstallen uit schuren stijgt. Het aantal brandstichtingen bleef precies gelijk. 

Alle andere geregistreerde misdrijven dalen, zoals woninginbraken, bedreigingen en mishandelingen. In Wageningen waren er iets meer meldingen van zakkenrollen, maar verder daalde alle andere vormen van misdaad. 

Veenendaal stijgt bijna 40 plaatsen op de ranglijst. Dit komt mede door een toename van het aantal woninginbraken, diefstallen en fors meer mishandelingen.

Arnhem 

Arnhem en Nijmegen doen het beter dan vorig jaar in de jaarlijkse Misdaadmeter. Arnhem zakte één plaats op de lijst van onveilige gemeenten: van plek 5 naar plek 6. Nijmegen zakte tien plaatsen: van 14 naar 24.

Zakkenrollen

Over heel Nederland gemeten blijft het indammen van zwaardere delicten achter, terwijl we steeds minder last hebben van ‘lichte’ criminaliteit. Zo waren er vorig jaar 18 procent minder meldingen en aangiftes van zakkenrollen en inbraken uit schuurtjes en garages, maar nam het aantal overvallen met slechts een kleine 3 procent af en het aantal mishandelingen met nog geen 5 procent.

Amsterdam

Ook in Amsterdam daalden de criminaliteitscijfers, maar lang niet hard genoeg om van de eerste plaats af te komen in de Misdaadmeter. Die ranglijst wordt samengesteld aan de hand van aangiftecijfers van de politie van tien delicten die veel impact hebben op het veiligheidsgevoel in de woonomgeving, van inbraak tot autodiefstal, van zakkenrollen tot overvallen.

Veiligste

Woudrichem is de veiligste gemeente van het land. Straatroven en overvallen komen er niet voor, net als een jaar eerder werden er precies twee gevallen van zakkenrollen gemeld. Op alle andere delicten die meetellen voor de Misdaadmeter liet de gemeente een forse daling zien.

Lees alles over de Misdaadmeter in ons dossier.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei