Omdat er vertraging is opgetreden bij de keuze voor een oplossing van het bereikbaarheidsprobleem van de campus, onderzoekt de provincie onder meer de komst van een westelijke ontsluiting van het universiteitsterrein.
Volledig scherm
Omdat er vertraging is opgetreden bij de keuze voor een oplossing van het bereikbaarheidsprobleem van de campus, onderzoekt de provincie onder meer de komst van een westelijke ontsluiting van het universiteitsterrein. © Herman Stöver

Mogelijk al snel verkeerslichten in plaats van rotonde bij Droevendaalsesteeg in Wageningen

updateWAGENINGEN - Een oplossing voor de verbetering van de bereikbaarheid van Wageningen heeft weer vertraging opgelopen. In afwachting van een definitief plan, bestudeert de provincie Gelderland of er alvast wat kleinere verbeteringen zijn door te voeren.

Wageningen kampt met een bereikbaarheidsprobleem. Al ruim vijf jaar proberen gemeente en provincie tot een oplossing hiervoor te komen. Op dit moment liggen er zeven varianten, waarvan zes over de Wageningen Campus, om dit te bewerkstelligen.

Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Gelderland, die de verantwoordelijkheid voor de plannen heeft, zou dit najaar komen met een voorkeursvariant. Dat heeft ongeveer een half jaar vertraging opgelopen, meldde de provincie gisteren.

Fouten bij berekening verkeersmodel

Projectleider Peter Muller zegt dat er fouten zijn gemaakt bij het invoeren van gegevens in het verkeersmodel. Alles moet nu opnieuw worden ingevoerd en dat kost volgens hem maximaal zes maanden extra.

,,Omdat we alles zorgvuldig willen doen, hebben we een second opinion laten uitvoeren’’, aldus Muller. ,,Daarbij zijn de fouten aan het licht gekomen.’’ Zoals de zaken er nu voorstaan komt GS in het volgend voorjaar met een keuze voor een tracé.

Universiteit wil snel actie

In de tussentijd denken provincie, gemeente en Wageningen UR na over snelle maatregelen om de bereikbaarheid nu al te verbeteren. Dit is met name een wens van de universiteit. ,,We snappen dat de provincie heel zorgvuldig werkt’’, meldt woordvoerder Simon Vink. ,,Maar het is de hoogste tijd dat er iets gebeurt. Unilever en Imec komen naar hier. Plus Ultra breidt uit en we zijn in gesprek met meer belangstellende bedrijven. Dan moet de campus goed bereikbaar zijn. We hopen dat de provincie snel met maatregelen komt. Van ons mag de schop morgen de grond in.’’

Westelijke ontsluiting campus

Volgens Muller wordt er gedacht aan het vervangen van de rotonde bij de Droevendaalsesteeg door verkeerslichten en/of een westelijke ontsluiting van de Wageningen Campus. ,,We gaan bestuderen wat we relatief snel kunnen doen om de situatie te verbeteren.’’ Hij voegt er aan toe dat er in principe geen extra geld klaar ligt voor deze maatregelen. In totaal heeft de provincie 14 miljoen euro gereserveerd om de bereikbaarheid te verbeteren.

De zeven varianten die er nu liggen, worden bekeken op hun invloed op het milieu, onder meer fijnstof, geluid, ecologie en landschappelijke inpasbaarheid. De precieze routes liggen nog niet vast volgens Muller. De schetsen die al enkele maanden bekend zijn, zijn bedoeld voor de milieustudie. ,,In de praktijk kunnen ze straks nog wel iets anders lopen.’’

Overzicht van de zeven varianten.
Volledig scherm
Overzicht van de zeven varianten. © Provincie Gelderland
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei