Volledig scherm
Molen De Vlijt tijdens de Molendag. © DG

Molenaar niet blij met rechtszaak om ‘zijn’ Wageningse molen te beschermen

WAGENINGEN - Molenaar Bart Mols van molen de Vlijt in hartje Wageningen is helemaal niet blij met de rechtszaak die de Vereniging Wageningen Monumentaal heeft aangespannen juist om zijn molen te beschermen. ,,Het zit me tot hier‘’, zei hij gisteren in de rechtbank. 

Zijn uitspraken geven een bijzondere wending aan de strijd tussen de vereniging Wageningen Monumentaal en de gemeente Wageningen over de bouw een studentencomplex op het braakliggend terrein Kirpestein in Wageningen. 

Wageningen Monumentaal daagde de gemeente voor de Raad van State omdat molen De Vlijt door de bouw van het complex geen wind meer zou krijgen. 

‘Economische functie in gevaar’

De gemeente Wageningen heeft in haar bestemmingsplan de komst van het complex mogelijk gemaakt, maar volgens Wageningen Monumentaal zal het gebouw van 21 meter hoogte wind afvangen van molen De Vlijt, die op enkele honderden meters van het Kirpestein terrein ligt.

,,De economische functie van de molen komt daardoor in gevaar”, zei Han den Ouden van Wageningen Monumentaal maandag bij de Raad van State. Daar denken de gemeente en woningbouwcorporatie Idealis heel anders over.

Compensatie beste mogelijk 

Als het appartementencomplex er komt, zou dat maar 2,7 procent van de wind die de molen nu vangt wegnemen. Dit verlies kan ruimschoots gecompenseerd worden als de molenwieken uitgerust worden met speciale kleppen, waardoor ze meer bewegingen kunnen maken.

Tijdens de zitting bij de Raad van State trok Wageningen Monumentaal dat in twijfel. Volgens de vereniging is er geen goed onderzoek gedaan naar het nut van de zogenaamde Ten Have-kleppen.

,,Je kunt niet zomaar zeggen dat er meer rendement is voor de molen”, meende Han den Ouden.

Molenaar niet bang voor komst complex

Bart Mols, de molenaar van De Vlijt, schaart zich in het conflict aan de zijde van de gemeente Wageningen en de woningbouwvereniging. Hij is niet bang voor de komst van het appartementencomplex.

,,Waar hebben we het hier over”, zei hij bij de Raad van State, na afloop van de zitting. ,,Ik heb nu teveel wind.” Zijn molen kan de wind die er momenteel waait niet volop benutten.

Boos over proces

,,Het zit me tot hier”, zei hij over de procedure die de vereniging heeft aangespannen. ,,Ik word ten onrechte afgeschilderd als iemand die niet goed voor zijn molen zorgt.”

Eerder verwierp de Raad van State, in een spoedprocedure, de bezwaren van Wageningen Monumentaal tegen de bebouwing van het Kirpestein terrein al eens. De definitieve uitspraak wordt over ongeveer zes weken verwacht. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei