Volledig scherm
© DG

Nieuw schooljaar ook opening 'jachtseizoen' voor fietsendieven

WAGENINGEN - Met het aanbreken van het nieuwe school- en collegejaar zijn in Wageningen ook de fietsendieven actief geworden. Zoals elk jaar in augustus en september ziet de politie een flinke toename van het aantal diefstallen, met name bij het busstation aan de Stadsbrink.

In augustus deden in Wageningen 14 mensen aangifte van diefstal van een fiets of bromfiets. De politie verwacht dat de jaarlijkse piek nog moet komen. ,,Die zien we afgelopen jaren telkens op het moment dat de nieuwe studenten starten met het nieuwe academische jaar’’, zegt een woordvoerder van de politie.

Voorlichting

Vorig jaar bleef de najaarspiek beperkt tot 8 aangiftes, mogelijk doordat de politie actief voorlichting heeft gegeven aan studenten. In september 2014 werd 41 aangifte gedaan, in 2015 was dat 22 keer in september 2016 waren er 35 aangiftes. ,,Vorig jaar hebben we voor het eerst veel aandacht aan besteed. Toen hadden we veel minder aangiftes.’’ Of die scherpe daling 1-op-1 is toe te schrijven aan de voorlichting, durft de politie niet te zeggen. ,,Aantoonbaar is het niet, maar opvallend is het wel.’’

De genoemde cijfers zijn aangiftes van fietsendiefstal die bij de politie zijn binnengekomen. Lang niet iedereen doet aangifte. 'Dat heeft toch geen enkele zin', wordt vaak geroepen. Volgens de politie is dat niet waar. 

Aangifte

,,We horen vaak mensen denken dat het geen nut heeft aangifte te doen van fietsendiefstal. Aangifte doen heeft altijd zin. Fietsen kunnen later worden teruggevonden. Of ze duiken op bij dieven of helers. Ook geeft het ons een beter beeld van hoeveel diefstallen er worden gepleegd. Dat kan er voor zorgen dat we er meer aandacht aan besteden en mensen voor vrijmaken.’’

De meeste fietsen die worden gestolen, verdwijnen in de omgeving van het busstation aan de Stadsbrink. Ook het Plantsoen en de Gerdesstraat zijn in trek bij fietsendieven. Het zijn hotspots net als andere plekken waar veel fietsen staan: op de Campus en bij de verschillende studentencomplexen. De oplossing is kinderlijk eenvoudig: zorg voor goede sloten en zet een fiets zo mogelijk vast aan een paal of fietsenrek.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei