Nieuwe insectenplaag in aantocht: het draaigatje
WAGENINGEN/ ULFT - Naast de eikenprocessierups en de teek dient zich een nieuwe insectenplaag aan: het mediterraan draaigatje.
Delen per e-mail
De mierensoort maakt nesten van honderden meters waarin zich miljoenen beesten kunnen bevinden, die huizen binnendringen en tuinen kaalvreten.
Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen heeft geen zicht op de precieze omvang, maar ziet dat het dier zich verspreidt en moeilijk te bestrijden is. Er zijn al kolonies aangetroffen in onder meer Wageningen, Ulft, Spijkenisse, Alphen aan den Rijn en Rotterdam.
Ze ondergraven de stoep
De mieren zitten vaak onder stoeptegels, omdat deze bij mooi weer warm worden en de mieren van hogere temperaturen houden.
Om die reden voelt de mier zich mogelijk ook steeds meer thuis in Nederland: van oorsprong komt het beestje uit Zuid-Europa. Vermoedelijk is het draaigatje via handel in tuinplanten ons land binnengekomen.
De mieren ondergraven de stoep, waardoor tegels verzakken. Ook vervoeren ze veel bladluizen, die in de tuin kunnen zorgen voor plakkerige honingdauw op tuinmeubilair.
,,En ze kunnen in tegenstelling tot de meeste andere mieren bijtenāā, vertelt directeur Bastiaan Meerburg van het plaagdierencentrum. ,,Het is niet bekend of je daar ziektes van oploopt, maar het is wel vervelend.āā
Lijkt op een gewone mier
Momenteel zijn er acht kolonies ontdekt, maar het probleem is dat het draaigatje vaak niet herkend wordt, omdat het beestje eruitziet als een gewone mier. ,,Maar dan wat kleiner.āā Het grote verschil is het aantal.
In tegenstelling tot bij andere miersoorten, tolereren verschillende koninginnenmieren elkaar: daardoor kunnen er enorme nesten ontstaan.
Het plaagdierencentrum hoopt dat mensen die mierennesten aantreffen, daarover bij het centrum aan de bel trekken. Als een paar mieren naar Wageningen worden opgestuurd, kan het plaagdierencentrum vaststellen om welke mierensoort het gaat.
Aaltjes als bestrijding
Dat maakt de omvang van de plaag, die waarschijnlijk veel groter is dan nu gedacht, wat inzichtelijker.
Meerburg: ,,Het is echt een plaag aan het worden, die ook moeilijk te bestrijden is. Probleem is dat bewezen middelen voor bestrijding van deze mier nog niet zijn toegestaan. We werken wel met biologische bestrijding door middel van aaltjes, maar de werking daarvan is nog niet zeker.āā
Maak een melding op de kaart
Hoe werkt het?
⢠Vul linksboven in het balkje de locatie waar je de mieren hebt gezien. Je kunt de exacte locatie ook op de kaart opzoeken. In- en uitzoomen werkt via de knoppen plus en min of beweeg op mobiel met twee vingers.
⢠Klik rechtsboven op de knop ā+Maak een meldingā en klik op de juiste locatie.
⢠Vul de vragen in en stuur als je dat hebt een foto mee. Deze kun je bij een van de vragen eenvoudig uploaden in de kaart.
⢠Is je locatie al gemeld? Dan kun je daarop stemmen
Werkt onderstaand kaartje niet in de app? Klik dan hier voor de desktopversie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM6
De strijd om de laatste vierkante meters grond: āWe worstelen enorm met die vraagā
In Nederland kunnen we ons de komende jaren opmaken voor een fikse strijd: wie krijgt de laatste meters grond? Onze ambities zijn groot maar het aantal vrije kavels schaars. -
Kwart minder kinderen belandt in de jeugdzorg door gesprekken met ondersteuner van huisarts
WAGENINGEN - Specialistische ondersteuners van de huisarts zorgen er in Wageningen voor dat meer dan een kwart van de kinderen en jongeren niet in de jeugdzorg terecht komt. -
PREMIUM
Een jaar na de tragische dood van Robert blijft die ene vraag: hoe is hij gestorven?
ARNHEM/WAGENINGEN - Was het de val van de trap? Kwam het door een worsteling met personeelsleden? Ging het fout bij het reanimeren? Een jaar nadat Robert Dƶnnges stierf bij een incident in een instelling voor beschermd wonen in Wageningen, hebben zijn ouders in Arnhem nog altijd amper antwoorden; zelfs steeds meer vragen. -
PREMIUM
De nieuwe dodo is dichtbij, maar wie mist die dieren eigenlijk?
WAGENINGEN - Wetenschappers luiden al enkele jaren de noodklok vanwege de sterk bedreigde biodiversiteit. Duizenden insectensoorten dreigen uit te sterven, de bodem raakt uitgeput door eentonig gebruik. Een nieuwe dodo laat niet lang op zich wachten. De vraag is: wat maakt dat nu uit? -
PREMIUM
Nu al genoeg van de jeukrups? Volgend jaar zijn ze (mogelijk) met nog meer!
De kans bestaat dat we in 2020 nog veel meer last gaan krijgen van eikenprocessierupsen dan nu al het geval is. Dat bevestigt directeur Bastiaan Meerburg van Kennis en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen. Het goede nieuws: aan meer preventie en betere bestrijding wordt gewerkt.
-
Landelijk informatiepunt eikenprocessierups begint komende week
WAGENINGEN - Kun je je groente uit de moestuin gewoon eten als er een eikenboom met rupsen in de buurt staat? Wat doe je met hooi dat van een veld komt waarlangs bomen met nesten eikenprocessierupsen staan? En hoe bestrijd ik de rups? -
VRIJDAGINTERVIEW
De rattenkenner des vaderlands
WAGENINGEN - Bastiaan Meerburg is directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen in Wageningen. Rattenplaag? Muizenoverlast? Hij bestudeert ze en zoekt naar oplossingen. ,,We moeten boos zijn op onszĆ©lf.ā -
Op pad met Wageningen Wandelt: āMensen hebben de behoefte om nieuwe mensen te ontmoetenā
Nu de schaatsen weer opgeborgen zijn, kunnen de wandelschoenen weer tevoorschijn worden gehaald. Inwoners van Wageningen kunnen vanaf dinsdag meedoen aan Wageningen Wandelt.
49 reacties
Piet Paaltjes
Piet Paaltjes
Roy
Aafke Blootvoetje
Hendrik