De Alexanderflat.
Volledig scherm
De Alexanderflat. © De Woningstichting Wageningen

Nieuwe namen voor opgeknapte Wageningse flats

WAGENINGEN - De flats aan de Pomona en Asterstraat in Wageningen hebben na een flinke opknapbeurt nieuwe namen gekregen. Die namen verwijzen naar het verleden van de gebouwen.

Er is drie jaar gewerkt aan de flatgebouwen met bij elkaar een kleine 500 appartementen. Daarbij zijn zowel de binnenzijde als de buitenzijde van de flats flink onder handen genomen door eigenaar de Woningstichting.

De entrees zijn opgeknapt, de balkons en galerijen zijn voorzien van nieuwe hekwerken, kozijnen en metselwerk hebben een nieuwe kleurstelling. Alle flats hebben een naam gekregen. Binnen zijn diverse isolerende maatregelen genomen. 

Geschiedenis op de gevels

De flats hebben nu namen gekregen die op de gebouwen staan. Elke naam heeft te maken met de geschiedenis vóórdat de flats er stonden. De drie flats aan de zijde van de Asterstraat hebben bloemennamen gekregen: Anemoon, Lupine en Korenbloem. Daarmee sluiten de flats aan bij de bloemenbuurt.

Aan de andere kant van de Rooseveltweg, hebben de flats van de Pomona voornamen gekregen. Het zijn namen van de familie Hioolen, die de kwekerij ‘Pomona’ runden op deze plek.

Bij de feestelijke afsluiting van de werkzaamheden waren ook familieleden van de familie Hioolen aanwezig om de panelen met de historische onderbouwing te onthullen. Hierop is in tekst en beeld de geschiedenis van dit gebied te bekijken.

De Vallei