Het zorghuis van stichting Nostram aan de Veerweg in Wageningen.
Volledig scherm
Het zorghuis van stichting Nostram aan de Veerweg in Wageningen. © Google Streetview

Nostram sluit, de woonvorm voor jonge mensen met beperking heeft het niet weten te redden

WAGENINGEN - De Wageningse stichting Nostram heeft haar deuren gesloten. De kleinschalige woonvorm aan de Veerstraat heeft het niet weten te redden. 

Het gaat om een zelfstandige woonvorm voor acht jonge mensen met een verstandelijke beperking al dan niet in combinatie met gedragsproblemen als ADHD of een vorm voor autisme. 

Die is in 2015 ontstaan na een faillissement van een zorgorganisatie waar dit huis destijds onder viel. De ouders van de bewoners hebben de begeleiders toen gevraagd het huis voort te zetten.

Heel kwetsbaar

Maar een kleinschalige woonvorm bleek in de praktijk heel kwetsbaar. De inspectie prees afgelopen zomer de warme, liefdevolle en betrokken zorg. Maar constateerde ook dat Nostram niet aan alle normen en wet- en regelgeving kon voldoen. 

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd besloot daarom Nostram onder verscherpt toezicht te plaatsen. Dat was niet de eerste keer. In 2017 constateerde de inspectie ook al dat er veel mis was. 

Veel van wat mis ging, was op te lossen door bijvoorbeeld goede afspraken met de apotheek te maken. Lastiger was de kritiek van de inspectie op de deskundigheid van de zorgverleners. Van de vier begeleiders hadden er twee niet de benodigde hbo-opleiding. En dat waren net de twee oprichters. 

Oplossing zoeken

De inspectie had Nostram een half jaar gegeven om hiervoor een oplossing te zoeken. Maar afgelopen december heeft de directie bij de inspectie aangegeven te willen stoppen.

De organisatie heeft voor haar cliënten een andere zorgaanbieder gevonden. De huur van het pand aan de Veerweg in Wageningen is per 1 februari opgezegd. 

De Vallei