Volledig scherm
Het terras van café Onder de Linden in Wageningen. © Herman Stöver

Omwonenden blijven klagen
over café Onder de Linden in Wageningen

DEN HAAG/ WAGENINGEN - Zeven direct omwonenden van café Onder de Linden aan de Haagsteeg in Wageningen voerden gisteren bij de Raad van State in Den Haag vier rechtszaken tegelijk over het horecabedrijf. Het is zware horeca die niet in een woonbuurt past, zeggen ze. 

Volgens hun advocaat Tycho Lam is het bedrijf in strijd met het bestemmingsplan en deugt de omgevingsvergunning niet die de gemeente heeft verleend. Verder willen de bewoners dat de gemeente meer doet aan handhaving en verzetten ze zich tegen de vergunning voor een geluidsscherm bij het terras dat grenst aan hun tuinen. Een van de omwonenden spreekt van een Berlijnse Muur.

Handhaven

Maar de gemeente doet genoeg aan handhaving, zeggen woordvoerders van de gemeente Wageningen. Een van hen zegt het gevoel te hebben kind aan huis te zijn bij de omwonenden. Volgens de gemeente is café Onder de Linden een horecabedrijf dat past in een woonbuurt. Wel heeft de gemeente vastgelegd dat het terras ’s avonds om negen uur moet sluiten en dat er geen livemuziek of versterkte muziek buiten mag zijn.

Livemuziek op het terras is er ook niet, zei exploitant Nico Jacobs. Die opmerking moest hij op de rechtszitting echter terugtrekken omdat onlangs op het terras wel muziek is gemaakt. Volgens Jacobs was het een incident. ,,Het was dertig graden op de zeventigste verjaardag van een mevrouw. Toen zijn er buiten wat liedjes gezongen’’, zei Jacobs. 

Hans Boer

Jacobs nam het café samen met Henko Zonnenberg begin 2014 over van de erfgenamen van Hans Boer, die in 2012 overleed. Die had zijn etablissement in 2011 te koop gezet. Onder de Linden mocht zich direct in een grote populariteit verheugen, maar niet bij iedereen. Een groep omwonenden ervoer veel overlast van het café. Vooral het stemgeluid van de terrasgangers zorgde voor veel overlast. 

Daarom verordonneerde burgemeester Geert van Rumund eind 2015 dat het terras om 21.00 uur dicht moest. Dat was om middernacht. Ook mochten er maximaal 88 bezoekers tegelijk het terras bevolken. Hij zei toen wel dat als de eigenaren geluidwerende maatregelen zouden nemen, het terras weer tot 23.00 uur open zou mogen zijn. 

Dwangsom

Daarnaast moest het café er voor zorgen dat het geluid dat er uit komt, onder de 76 decibel blijft. Hierop staat een dwangsom van 2.000 euro per overtreding. Toen zijn grote feesten met livemuziek geschrapt.

De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei