Volledig scherm
Het Renkums Beekdal bij Oranje Nassau's Oord in Wageningen wordt natuurlijker ingericht. © Gert Budding

Ook Oranje Nassau's Oord knapt nu het Beekdal op

WAGENINGEN - Het Renkums Beekdal, gelegen tussen Renkum en de Wageningse Berg, ontwikkelt zich steeds meer tot een van de kroonjuwelen van de Gelderse natuur. Landgoed Oranje Nassau’s Oord in Wageningen, onderdeel van Zinzia Zorggoep, doet daar nu ook volop aan mee.

Rond het landgoed is groot materieel recent aan de slag gegaan met de nieuwe inrichting van het gebied tussen de provinciale weg N225, Onder de Bomen, de natuurijsbaan en Oranje Nassau's Oord. Voordat de machines werden toegelaten werd het landelijke terrein, dat eigendom is van Oranje Nassau's Oord, eerst systematisch onderzocht op oorlogstuig. Vooralsnog werden daar vooral wat kleinere oorlogsmunitie en andere ijzerwaren gevonden. 

Corridor

Oranje Nassau's Oord is in juli gestart met de herinrichting van haar deel van het Renkums Beekdal. Deze herinrichting is onderdeel van een vele miljoenen vergende overheidsproject om het Renkums Beekdal, deels in Wageningen gelegen, een corridor te laten worden voor de dieren tussen de Veluwe en de uiterwaarden van de Rijn. De werkzaamheden van Oranje Nassau's Oord worden in nauw overleg met andere grondeigenaren in het Renkums Beekdal uitgevoerd.

Er wordt al jaren gewerkt aan het project, dat jaren geleden gelanceerd werd onder het motto 'Hert aan de Rijn'. Zo is het voormalige industrieterrein langs de Beukenlaan, tussen Renkum en Wageningen verdwenen en inmiddels al omgevormd tot natuurgebied. Dat was het kostbaarste deel van het tientallen miljoenen euro's vergende project. 

Renkums Beekdal

De laatste fase van de herinrichting is recent dus gestart op Landgoed Oranje Nassau’s Oord. Tijdens de werkzaamheden worden ongewenste planten verwijderd en sloten opgehoogd. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in de tweede helft van oktober afgerond, waarna de natuur zich verder zal ontwikkelen met gewenste flora en fauna. Door de herinrichting van dit laatste deel van het Renkums Beekdal is straks de verbinding tussen de Veluwe en de uiterwaarden een feit. Een gebied waar bijzondere planten en dieren zich thuis moeten voelen en waar de recreant kan genieten van het bijzondere beeklandschap. Terwijl, zo is de bedoeling, de rust en de eigenheid van de gebieden behouden blijft. 

In het Renkums Beekdal blijft overigens absoluut ruimte voor de natuurijsbaan van de Renkumse schaatsvereniging en voor de biologische telers van de Ommuurde Tuin. Uiteraard geldt dat ook voor zorgcentrum Oranje Nassau's Oord. Het was ooit de zomerresidentie van koning Willem III en koningin-regentes Emma. En werd door de koninklijke familie geschonken met de bedoeling dat het een zorgbestemming zou houden. In de eerste jaren was het toen een sanatorium, later een zorgcentrum. 

Zorgverleners

Het zorgcentrum ondergaat een verbouwing. Het historische deel van Oranje Nassau's Oord blijft uiteraard behouden. De wat recentere aanbouw van het zorgcentrum maakt binnenkort echter plaats voor nieuwbouw. Waar het voor zorgverleners prettiger werken en voor de bewoners prettiger wonen zal zijn. In een omgeving die dan nog natuurlijk is dan het nu al oogt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei