De kerk blijft in gebruik voor erediensten.
Volledig scherm
De kerk blijft in gebruik voor erediensten. © Henk van Holland

Ook Wageningen Monumentaal zet vraagtekens bij aanpassing Grote Kerk

WAGENINGEN - Wageningen Monumentaal vindt de aanpassingen van de Grote Kerk op de Markt te ver gaan. De vereniging heeft dat in een zienswijze aan het college van burgemeester en wethouders. 

Eerder uitte ook de nationale monumentenorganisatie Cuypersgenootschap kritiek op de herinrichting van de kerk.  Er verdwijnen onder meer een aantal banken en het tochtportaal aan de zuidkant wordt weggehaald. 

Kernpunt van de bezwaren van Wageningen Monumentaal is het ontbreken van respect voor het wederopbouwinterieur. ,,Het lijkt alsof de architect van de plannen vooral bezig is zijn eigen stempel op de kerk te drukken’’, meldt voorzitter Jan den Ouden. ,,Wij zijn als Wageningen Monumentaal zeker niet tegen het aanpassen van de kerk met het oog op toekomstig gebruik, maar we verwachten dan wel dat juist dat wederopbouwinterieur als belangwekkend onderdeel van de historie overeind blijft. Ook dan zijn aanpassingen denkbaar die een breder gebruik mogelijk maken.’’

Bredere rol

Wageningen Monumentaal ziet het wel zitten om de kerk een bredere rol te geven dan alleen die van gebedshuis, maar bij die nieuwe rol hoort volgens Den Ouden ook het streven om bezoekers kennis te laten maken met het gebouw als monument. ,,En daarin vertellen alle onderdelen een verhaal over een lange geschiedenis, die al in de dertiende eeuw begon.’’

De Grote Kerk is vorig jaar verkocht aan de Stichting Oude Gelderse Kerken. De kerktoren blijft van de gemeente en de kerk blijft in gebruik voor erediensten. Maar om het rijksmonument te behouden en voor een rendabele exploitatie, zijn andere activiteiten in de kerk nodig. Daarvoor is een verbouwing noodzakelijk.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei