Volledig scherm
Het Forumgebouw van Wageningen Universiteit. © DG

Oud-docente laat universiteit Wageningen 2 miljoen na

WAGENINGEN - Johanna Edema, oud-docente van de Wageningse afdeling Humane Voeding van de Wageningen Universiteit, heeft haar voormalig werkgever 2 miljoen euro nagelaten voor onderzoek naar eetgedrag.

De universiteit stelt hiervoor vijf promovendi aan.

Resource
Dit stelt Resource, het blad van Wageningen Universiteit. Inmiddels is het bericht bevestigd door Frans Kok, voorzitter van het bestuur van de stichting Edema-Steernberg die de gift van 2 miljoen euro beheert. Edema overleed op 23 december 2015 op 92-jarige leeftijd in Bennekom.

Anne van den Ban Fonds
Het gebeurt vaker dat Wageningen Universiteit een donatie ontvangt. In veel gevallen is dat anoniem. En vaak wordt er geschonken aan het Anne van den Ban Fonds, genoemd naar de vroegere hoogleraar Voorlichtingskunde. Dat fonds steunt talentvolle buitenlandse studenten uit ontwikkelingslanden die niet over de middelen beschikken voor studie of onderzoek in Wageningen.

Eetgedrag
Waarom Edema dan specifiek geld doneerde aan onderzoek naar eetgedrag, komt door haar achtergrond. De oud-docente was haar hele carrière geïnteresseerd in de vraag: waarom eet een mens wat hij eet? Een essentiële vraag, vindt Kok. In de jaren dat ze colleges gaf, was er bij Humane Voeding veel aandacht voor een puur natuurwetenschappelijke benadering. „Ze heeft er eigenlijk nooit echt voet mee aan de grond gekregen", zegt Kok, tot vorig jaar hoogleraar Voeding en gezondheid.

Verrassing
Dit legaat, zoals zo'n testamentaire nalatenschap heet, was bijzonder door de grootte. „Een enorme verrassing", reageert Kok. Hij vindt het heel mooi dat Edema op deze manier onderzoek kan laten doen in de richting die ze wilde. „Al is het natuurlijk sneu dat ze de resultaten daarvan niet meer kan zien."

De Vallei