Volledig scherm
Ophemert. Langs de ze weg hebben alle bomen last van de eikenprocessierups. © Foto Raphael Drent

Plaag van eikenprocessierups neemt immense omvang aan

WAGENINGEN - De overlast door de eikenprocessierups neemt immense vormen aan. Mensen durven hun eigen tuin niet meer in, scholen mijden bepaalde sportparken, mensen vragen volop medische adviezen, bestrijdingsbedrijven kunnen het werk niet meer aan. 

,,Het neemt grote vormen aan", vertelt bioloog en onderzoeker Arnold van Vliet van de Wageningse universiteit, verbonden aan het kenniscentrum eikenprocessierups. ,,Ik zit zelf ook onder de bulten.”

Meest gebruikte zoekwoord

Een precies overzicht van de overlast door de microscopisch kleine brandharen van de rups heeft hij nog niet. ,,Maar ik heb het zelf nog nooit zo erg meegemaakt, heb er niet eerder zo veel gezien.” Bij Thuisarts.nl is ‘eikenprocessierups’ momenteel het meest gebruikte zoekwoord.

Voorspeld werd dat er dit jaar drie keer zoveel eikenprocessierupsen zouden zijn als vorig jaar, toen de overlast ook al groot was. Het kenniscentrum is bezig om bij 20.000 bomen die vorig jaar ook al in beeld waren, vast te stellen hoe groot de toename precies is. Volgens Van Vliet hebben de weersomstandigheden van de voorbije weken - harde wind en felle regen - er voor gezorgd dat ,,veel nesten en haren verwaaid zijn. Dat kan nog járen problemen veroorzaken.”

Mentholzalf

Bij basisschool Anders in Doetinchem zitten de kinderen ‘onder de bulten', vertelt directeur Lilian Weenk. Deze week werd de sportdag op advies van de GGD niet op het plaatselijke sportpark gehouden. ,,Je ziet hier ook overal bomen met linten er omheen, omdat er rupsen in zitten.” De school heeft ook mentholzalf aangeschaft om de getroffen kinderen mee in te smeren.

De hoge temperaturen die komende week verwacht worden, hebben tot gevolg dat de nog actieve rupsen die nu veilig hoog in de bomen zitten naar beneden kruipen. Van Vliet: ,,Het kan ook nog zijn dat ze door de hitte de grond in kruipen en daar gaan verpoppen. Dan zie je ze dus niet en kun je ze dus ook niet weghalen, maar kunnen ze na jaren ineens weer opduiken.” 

De rupsen kunnen in de grond namelijk prima overleven. ,,Van de dennenprocessierups, die ook in aantocht is en al in de Ardennen is gesignaleerd, is bekend dat die tot wel negen jaar in de grond kan overleven.”

Quote

Het kan ook nog zijn dat ze door de hitte de grond in kruipen en daar gaan verpoppen. Dan zie je ze dus niet en kun je ze dus ook niet weghalen, maar kunnen ze na jaren ineens weer opduiken

Arnold van Vliet, Bioloog

Piektijd voor de teek

De warmte van de komende week heeft ook tot gevolg dat mensen meer naar buiten zullen gaan en dus ook vaker met de haren van de rups geconfronteerd worden. Het buiten zijn zal ook zorgen voor een toename van het aantal tekenbeten, verwacht Van Vliet. ,,Juni en juli is echt de piektijd voor de teek.” 

Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken, die gepaard gaat met onder meer pijn- en vermoeidheidsklachten. En of het nog niet genoeg is: ,,De muggen worden bij warm weer óók actiever en ontwikkelen zich sneller.”

Het goede nieuws komt uit Neder-Betuwe. Daar wees een proef bij duizenden bomen uit dat door behandeling  met een bepaald bacteriepreparaat er geen enkel nest werd aangetroffen. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe de bacterie het best aangebracht kan worden en of er geen schadelijke gevolgen van zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei