Drukte op de rotonde van de Mansholtlaan met de Droevedaalsesteeg bij de campus in Wageningen.
Volledig scherm
Drukte op de rotonde van de Mansholtlaan met de Droevedaalsesteeg bij de campus in Wageningen. © Herman Stöver

Plan rondweg Wageningen: zonder verkeerslicht rechtsaf naar de Nijenoord Allee

WAGENINGEN - Is het mogelijk dat verkeer vanuit Ede op de Mansholtlaan in Wageningen rechtsaf kan slaan naar de Nijenoord Allee zonder een verkeerslicht? Het is een van de korte termijn maatregelen die de gemeente Wageningen en de provincie Gelderland onderzoeken om de doorstroming in Wageningen te bevorderen.

Het verkeer in Wageningen staat tussen de campus van de universiteit en de binnenstad met regelmaat muurvast. Daarom werkt de provincie al lange tijd aan een rondweg ten westen van de campus.

Het gaat om het project Beter Bereikbaar Wageningen. De provincie heeft de Wageningers beloofd ondertussen ook naar andere oplossingen voor de verkeersproblematiek in de stad te zoeken. 

Verkeer over busbaan

Nieuw plan is vrij baan voor verkeer geven dat vanaf de Mansholtlaan rechtsaf de Nijenoord Allee op wil rijden.  Het verkeer maakt dan gebruik van de busbaan. De resultaten van het onderzoek naar deze oplossing wordt in februari verwacht. 

Vooruitlopend daarop heeft de provincie al een andere oplossing ingevoerd. Dat is dat automobilisten die in de avondspits de Campus Wageningen via de Kielekampsteeg willen verlaten richting Ede, veel langer groen licht krijgen. 

Rechtsaf campus op

Bekend was al dat de provincie onderzoek doet naar maatregelen bij de rotonde van de Droevendaalsesteeg en de Mansholtlaan. Onderzocht wordt of de rotonde kan worden vervangen door een kruising met verkeerslichten en een aparte rijstrook voor verkeer dat rechtsaf de campus op wil rijden.

Ook kijkt de provincie of de ligging van de fiets- en voetpaden beter kan en of de bushaltes beter op een andere plek kunnen liggen.

Daarnaast onderzoekt de universiteit of de campus tijdelijk aan de westkant ontsloten kan worden. Daarvoor zou vanaf de Nijenoord Allee een weg moeten komen nabij de Mondriaanlaan die richting de Wageningen Campus loopt. 

Verbeteringen voor fietsers

De provincie en gemeente kijken ook naar verbeteringen voor fietsers. Zo onderzoekt de provincie of fietsers die vanuit de Kierkamperweg uit Bennekom komen in één keer zowel de Kielekampsteeg als de Dreeslaan kunnen oversteken.

Daarnaast onderzoekt de gemeente of aan de zuidkant van de Kierkamperweg versneld een vrijliggend fietspad aangelegd kan worden. Hierdoor ontstaat er een verbinding tussen de Dreeslaan en de geplande snelfietsroute tussen Ede en Wageningen door Bennekom. 

Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland verwachten rond de zomer bekend te maken welke variant van de rondweg ten westen van de campus, de zogenoemde Campusroute, de voorkeur heeft.

Op dit moment vindt er een milieu-effectenonderzoek plaats. De verwachting is dat dit in het tweede kwartaal van dit jaar is afgerond. Bij de keuze van een voorkeursvariant betrekt GS de adviezen van de verschillende belangenorganisaties in Wageningen.  

De resultaten van de onderzoeken naar de tijdelijke oplossingen worden in februari verwacht. 

De Vallei