De Wageningse campus
Volledig scherm
De Wageningse campus © ROBIN UTRECHT

Politie: ‘Chinezen laatste tijd vaker slachtoffer van discriminatie, doe altijd aangifte’

WAGENINGEN - De politie heeft contact gezocht met de bewoners van de Wageningse studentenflat, waar dit weekeinde in het Engels de leus ‘Sterf Chinezen’ op een posterbord werd geschreven. 

Volgens de politie verschijnen er de laatste tijd namelijk veel vaker discriminatoire uitingen jegens Chinezen. 

Dat is reden om de Chinezen te vragen altijd aangifte te doen. ,,Om landelijk inzichtelijk te krijgen hoe zeer dit probleem leeft bij de Chinezen’’, stelt Jack Cheung, coördinator Chinees Netwerk Politie Oost-Nederland.

Chinese corona

Dit weekeinde werd een lift van een flat in de Bornsesteeg in Wageningen met poep en urine besmeurd. Naast de doodswens werd er ook ‘Chinese corona’ op de liftwand geschreven en werd op ramen en deuren gebonkt. Ook werd een Chinese vlag van een kamerdeur gescheurd.

De student die de zaak op sociale media aanhangig maakte, Hao Chunxiang, heeft samen met vrienden fotomateriaal en discriminerende berichten op social media bij de Wageningse politie ingeleverd. ,,Ik heb er vertrouwen in dat het grondig onderzocht wordt.’’

Discriminerend

Sinds het coronavirus in China is opgedoken, hebben Chinezen in Nederland geregeld last van discriminerende uitingen. Zo werd er in de radio-uitzending Laat Met Lex op Radio 10 een carnavalslied gedraaid dat gaat over het coronavirus. Het lied heet ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’ en leverde een hoop commotie op.

Inmiddels is er op internet een petitie gestart tegen dergelijke uitingen. ‘Wij zeggen nee tegen racisme tegen Chinese (en ook alle andere Aziatische) Nederlanders’, luidt een deel van de tekst van de petitie ‘We zijn geen virussen!’, die maandagmiddag al zo'n 30.000 keer is ondertekend.

De Vallei