Volledig scherm
De Grebbedijk in Wageningen. © Leffert Oldenkamp

Provincie zegt nee tegen snelfietsroute tussen Rhenen en Wageningen

WAGENINGEN - De provincie Gelderland ziet niets in het D66-voorstel om de toekomstige innovatieve snelfietsroute tussen Utrecht en de provinciegrens bij Wageningen te verbinden met het Nederrijnpad. 

Het Wageningse Statenlid Antoon Kanis en zijn collega Rita Braam kwamen onlangs met het plan voor een verbindingsroute van ongeveer 5 kilometer die wat hen betreft over de Grebbedijk zou kunnen lopen.

In antwoord op de vragen van het D66-duo zei Gedeputeerde Staten dat er te weinig fietsers van Rhenen naar Wageningen rijden om een snelfietsroute aan te leggen. Een van de belangrijkste criteria om tot aanleg van zo'n snelle fietsroute over te gaan is volgens GS dat het 'potentieel aantal fietsers op 70 procent van de route gemiddeld meer dan 1.000 fietsers per dag moet bedragen en op de drukste punten 2.000 fietsers per dag'. De provincie heeft het afgelopen voorjaar berekend dat zowel tussen Wageningen en Rhenen als Wageningen en Veenendaal deze aantallen niet worden gehaald. 

Budget

Daarnaast meldt GS dat er voor de komst van nieuwe snelfietspaden op dit moment geen budget beschikbaar is. Tenslotte meent de provincie dat de route over de Grebbedijk ongeschikt is als snelfietsroute. 'Maar wel van belang voor recreatieve fietsers. Binnen het project Grebbedijk wordt daar voldoende aandacht aan besteed.'

Kanis reageert teleurgesteld, maar geeft nog niet op. ,,Als er geen budget is, dan zou je kunnen overwegen om extra geld te zoeken’’, aldus Kanis. ,,Wat betreft de aantallen fietsers, dat is een beetje een kip-ei-kwestie. Als we het fietsgebruik willen stimuleren, moeten we goede fietspaden aanleggen en nu niet zeggen dat er te weinig fietsers zijn.’’ Ook naar de herinrichting van de Grebbedijk wil Kanis graag nog eens kijken. ,,Het zou toch fijn zijn als de Grebbedijk in de toekomst ook geschikt wordt gemaakt voor woon-werk-fietsverkeer. De werkzaamheden aan de dijk beginnen in 2022. Laten we voor die tijd in elk geval nog eens goed nadenken over de mogelijkheden voor een snelfietsroute over de Grebbedijk. Stel dat we in 2025 tot de conclusie komen dat we dat alsnog moeten doen. Dat zou toch zonde zijn van het werk dat daarvoor is gedaan?’’ 

Volledig scherm
Antoon Kanis. © Herman Stöver
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei