Een loopgroep vertrekt vanaf het 5 Mei Plein in Wageningen met het bevrijdingsvuur.
Volledig scherm
PREMIUM
Een loopgroep vertrekt vanaf het 5 Mei Plein in Wageningen met het bevrijdingsvuur. © ANP

Publiek niet welkom bij ontsteken bevrijdingsvuur in Wageningen

Het trekt altijd enkele honderden belangstellenden, maar als op de overgang van 4 mei naar 5 mei voor Hotel de Wereld in Wageningen het bevrijdingsvuur wordt ontstoken, gebeurt dat zonder publiek. De hekken gaan pas open, nadat Wagenings burgemeester deze daad om precies middernacht heeft verricht.

9 reacties

 • bart verplak

  2 weken geleden
  De koningin zit in Engeland en het volk mag er niet bij zijn. Laat die bevrijding dan ook maar zitten.
 • Andre Eggerding

  2 weken geleden
  @ Dirk Kaker, ik ben gestopt met het herdenken van deze onvrijheid. Geen vlag meer, geen 2 minuten stilte. De onvrijheid in dit land wordt steeds groter. Steeds vaker mogen tradities niet meer, worden woorden verbannen uit de Nederlandse en wil woke Nederland ons leven bepalen.
 • R. Mandersloot

  2 weken geleden
  Gezien de reacties hebben we in Nederland iig nog genoeg vrijheid om te zeuren.
 • Joyce Dechering

  2 weken geleden
  Helaas gingen de dranghekken om even over 12 echt niet open voor publiek. Na dat het bevrijdingsvuur was ontstoken gingen de lopers op weg. Wij hebben bij de lopers halverwege de Generaal Foulkesweg maar toegejuicht. Ik vond het zeer teleurstellend dat het publiek zo geweerd werd.
 • Dijk Kaker

  2 weken geleden
  Vrijheid voor iedereen, behalve op de dagen dat we het eren en vieren. NOS is nota bene een publieke omroep maar dan zonder publiek bij de opname. De vrijheid ebt al wat jaartjes weg uit Wageningen "de stad der vrijheid".
 1. Gewoon alles zeggen of een beetje op je woorden letten? ‘Laten we niet doorslaan, anders zijn we zo terug in de Victoriaanse tijd’
  PREMIUM
  7

  Gewoon alles zeggen of een beetje op je woorden letten? ‘Laten we niet doorslaan, anders zijn we zo terug in de Victoriaan­se tijd’

  Het is vrijdag twintig jaar geleden dat politicus Pim Fortuyn werd vermoord vanwege zijn ideeën, onder meer over de islam en het vreemdelingenbeleid. Zijn moord zwengelde de discussie aan over vrijheid van meningsuiting. Sociale media hadden we nog niet destijds en de termen ‘woke’ en ‘cancelcultuur’ waren nog niet bedacht. Na een week waarin Nederland 22 plekken zakte op de ranglijst van persvrijheid en het bijna alleen maar ging over de uitspraken van presentator Johan Derksen, vroegen we bezoekers op het Wageningse Bevrijdingsfestival: durft u nog alles, altijd en overal te zeggen wat u vindt?

De Vallei