Volledig scherm
De hyalommateek is een stuk groter dan reguliere teken in Nederland. © Universiteit van Hohenheim / IMB / Lidia Chitimia-Dobler

Reuzenteek lijkt een blijvertje na negende vondst in Nederland sinds juli

WAGENINGEN - De reuzenteek zal zich waarschijnlijk in ons land vestigen. Maandag werd bekend dat er opnieuw zo’n teek is aangetroffen in Nederland, ditmaal in Wageningen. Het dier kan het ‘ebola-achtige’ krim-congovirus overbrengen. 

Volgens bioloog Arnold van Vliet is het door de klimaatverandering waarschijnlijk dat de teek in Nederland een blijvertje is. De reuzenteek, die officieel hyalommateek heet, werd vorige week vrijdag gevonden op een pony in natuurgebied De Wageningse Eng, aldus Van Vliet.

,,Daarmee is het de negende reuzenteek die in ons land wordt aangetroffen.’’ De eerste dook begin juli op in Doetinchem.

6 millimeter

Volgens de bioloog komt de reuzenteek veel voor in Afrika en Zuid-Europa. ,,De larven en nimfen - de eerste twee levensstadia van teken - komen mee met trekvogels.’’ Van Vliet dacht dat die in Nederland niet zouden vervellen tot volwassen teek omdat het hier te koud zou zijn.

,,Maar dat blijkt nu wel te zijn gebeurd.’’ Hij acht het ‘waarschijnlijk’ dat de teek zich in Nederland permanent zal vestigen door de oplopende temperaturen als gevolg van klimaatverandering.

Het lijfje van een vrouwelijke reuzenteek kan zo’n 6 millimeter groot worden. Dat is fors groter dan de schapenteek, de meest voorkomende teek in Nederland die onder meer de ziekte van Lyme kan overbrengen: die wordt zo’n 3 millimeter groot. De reuzenteek valt naast zijn grootte op door zijn gestreepte poten en zijn snelle manier van bewegen.

Krim-congovirus

Waar de ‘reguliere’ Nederlandse teek wacht op een gastheer om bloed te zuigen, gaat de reuzenteek actief op zoek naar dier of mens. Het beestje kan onder meer een bacterie bij zich dragen die vlekkenkoorts veroorzaakt, met als verschijnselen koorts, hoofdpijn, spierpijn en huiduitslag.

Ook kan het het krim-congovirus overbrengen, iets wat Van Vliet omschrijft als ‘ebola-achtig’. Volgens Stichting Tekenbeetziekten veroorzaakt dat virus een hoge koorts waaraan 30 tot 50 procent van de dragers overlijdt.

Van Vliet ziet ‘qua hoeveelheid’ een grotere bedreiging in de schapenteek. ,,Nog altijd krijgen jaarlijks zo’n 27.000 mensen de ziekte van Lyme. Maar als je kijkt naar de ziektes die ze kunnen overbrengen, brengt de reuzenteek veel meer risico’s met zich mee.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei