Volledig scherm
De woningen aan de Veerstraat met vervuilde tuinen. © DG

Sanering Veerstraat Wageningen van start

WAGENINGEN-  De sanering van de vervuilde grond aan de Veerstraat in Wageningen gaat maandag van start. Dan begint de aannemer aan de klus die tot eind oktober zal duren. In de periode daarna wordt er gewerkt aan de herinrichting van de tuinen.

Bewoner Mechteld Lureman is blij dat er nu eindelijk begonnen wordt. ,,Echt een opluchting. Het heeft voor ons als bewoners allemaal veel te lang geduurd. We zijn een jaar bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen. Dat het nu toch zo ver is,  voelt voor mij als een soort gerechtigheid.”

Onrust

In de buurt ontstond vorig jaar forse onrust toen aan het licht kwam dat de grond vervuild was met onder meer lood, zink en PAK. Al in mei 1996 werd een eerste geval van vervuiling ontdekt maar de huidige bewoners waren daar niet van op de hoogte. Omdat ze vreesden voor hun gezondheid vroegen ze de gemeente en de Woningstichting om opheldering, waarna deze nieuw onderzoek lieten doen. De uitkomsten van dit onderzoek en andere inzichten over het gevaar van loodvervuiling voor kinderen zorgden ervoor dat Wageningen nu toch de vervuiling gaat opruimen.

Kwart miljoen 

De sanering betreft de woningen aan de Veerstraat 110 tot en met 118 en 130 tot en met 140A, de even nummers. De woningen zijn eigendom van de Woningstichting. De corporatie betaalt de kosten voor de nieuwe tuininrichting en voert de werkzaamheden ook uit. Bewoners krijgen een vergoeding voor nieuwe aanplant -6 euro per vierkante meter - en eventueel voor opstallen als een schuur of aanbouw. De sanering , kosten een kwart miljoen, komt voor rekening van de gemeente.

Tuinen leeg 

De afgelopen weken hebben de bewoners hun tuinen leeg gehaald. ,,Dat was nog best emotioneel”, zegt Lureman. ,,Het zijn toch bomen en planten waar je aan gehecht bent. De magnolia boom heb ik gekregen na het overlijden van mijn moeder en onder de boom ligt onze kat Gijs begraven.” Lureman denkt dat de sanering veel teweeg zal brengen bij de bewoners. ,,We hebben al een onrustige periode achter de rug. Eerst werd de straat open gebroken voor de snelfietsroute en nu dit.”

De tuinen aan de Veerstraat worden met een meter afgegraven en opgehoogd met schone grond.  ,,Mijn dochter Lynn kan niet wachten. Ze riep: 'We krijgen nu een hele grote zandbak in de tuin’.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei