Volledig scherm
foto ter illustratie © Foto: ANP

Schrikken van de waterrekening in Wageningen

WAGENINGEN - De jaarrekening van waterbedrijf Vitens is op de mat gevallen. Dat betekent bijbetalen en een hoger maandbedrag voor de meeste huishoudens en bedrijven in Wageningen, zelfs bij minder watergebruik dan in voorgaande jaren.

De reden is tweeledig. Niet alleen is het btw-tarief op water van 6 naar 9 procent gegaan. De gemeente Wageningen brengt Vitens belasting in rekening op de waterleidingen in de grond, de zogenoemde precariorechten.

Kleine 70 euro extra

En die rekent Vitens dit jaar voor het eerst door. Per aansluiting in Wageningen moet voor de periode 1 januari tot half augustus 2019 68,94 euro (75,15 inclusief btw) aan precariorechten worden betaald. Bijna alle Wageningers zien als gevolg hiervan ook hun nieuwe maandbedrag stijgen. 

Het komt de gemeente vooral op sociale media op woedende reacties te staan. ‘Bedankt Wageningen, we betalen nog niet genoeg belastingen’, ‘Puur geld incasseren van de burger’ en ‘Inhalig beleid’ om een paar voorbeelden te noemen. 

Het aantal mails en telefoontjes is beperkt gebleven, zei een woordvoerster donderdagmiddag. ,,Al zijn we door een storing telefonisch een tijdje niet goed bereikbaar geweest.” Bij Vitens zijn niet of nauwelijks vragen of opmerkingen binnengekomen, meldt een woordvoerster van het waterbedrijf. ,,Ook niet op sociale media.”

Niet bijbetalen in andere gemeenten

Het steekt Wageningers dat huishoudens en bedrijven in andere gemeenten niet hoeven bijbetalen. Zo heffen buurgemeenten Ede en Veenendaal weliswaar precariorechten, maar ontzien hierbij Vitens. Rhenen brengt de belasting weliswaar in rekening bij de watermaatschappij en die berekent deze ook door. Maar Rhenense huishoudens hoeven de uiteindelijke rekening niet te betalen, dat doet de gemeente.

Wageningen kent alleen een compensatieregeling voor huishoudens met een minimuminkomen. Wie rond moet komen van 130 procent van de bijstandsnorm, krijgt het bedrag aan precariorechten vergoed. Hoe de regeling er precies uit komt te zien, maakt de gemeente over een paar weken bekend.

In 2022 kan de rekening weer omlaag

De Wageningse gemeenteraad heeft in 2015 besloten belasting te gaan heffen op kabels en leidingen in de grond. Vitens betaalt die sinds 2016 en berekent dit in de jaren 2019, 2020 en 2021 door aan Wageningse huishoudens en bedrijven. De wettelijke regeling op basis waarvan precariorechten worden opgelegd, is al in 2017 afgeschaft. In 2022 mogen gemeenten die ook niet meer in rekening brengen, dus als het goed is kan de waterrekening dan weer omlaag.

De Vallei