De stadsgracht aan het Emmapark.
Volledig scherm
De stadsgracht aan het Emmapark. © Herman Stöver

Snel meer duidelijk over stadsgracht Wageningen

WAGENINGEN - Een halve eeuw geleden werd een gedeelte van de stadsgracht in Wageningen gedempt. Eind januari moet duidelijk worden of, en zo ja wanneer, dat stukje stadsgracht langs de Stationsstraat terug gegraven wordt zodat de gracht weer helemaal rond loopt en Wageningen zich weer als vestingstad kan profileren.

Wethouder Dennis Gudden heeft de gemeenteraad laten weten dat er ‘in goede samenwerking met de provincie Gelderland en het waterschap wordt gewerkt aan het herstel van de stadsgracht.’ Beide partijen zouden ook bij willen dragen aan het herstel. 

Verkeersweg

De gracht werd een halve eeuw geleden gedempt omdat er een grote verkeersweg zou komen die een nieuwe, nooit gebouwde, woonwijk in de uiterwaarden zou moeten ontsluiten.  

Het is een vurig gekoesterde wens van veel Wageningers en ook de binnenstadondernemers steunen het plan omdat het de aantrekkingskracht van de binnenstad zou vergroten. Volgen Gudden is er 'mondeling overeenstemming’ bereikt met ontwikkelaar Kondor Wessels Projekten (KWP) om het herstelde gedeelte stadsgracht niet weg te stoppen maar goed zichtbaar te maken. 

SNS-bank

KWP is eigenaar van het grote voormalige pand van de SNS-bank (waar nu een dierenspeciaalzaak in zit) dat zal moeten wijken voor de terugkeer van de stadsgracht. In het gebied wordt ook ruimte gemaakt voor woningbouw, waarschijnlijk met name hoogbouw. Of dat daadwerkelijk een hoge woontoren wordt zoals eerder is gesuggereerd staat nog allerminst vast.

Het ‘Platform Stadsgezicht’ wil graag bijdragen aan het herstel. Momenteel wordt de (financiële) haalbaarheid nader onderzocht, meldt Gudden. Hij wil de gemeenteraad eind januari informeren over de stand van zaken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei