Volledig scherm
Foto ter illustratie © Bert Jansen

Supermarkt verkoopt vers brood voortaan ingevroren om voedselverspilling tegen te gaan

WAGENINGEN - Om voedselverspilling tegen te gaan verkoopt een supermarkt in Wageningen vanaf nu ingevroren brood. 

Een deel van het brood dat in de bakkerij wordt gebakken, gaat meteen de vrieskist in en is vanuit de vrieskist te koop in de Jumbo-supermarkt in de Tarthorst in Wageningen. 

Nu ligt al het brood nog vers in de rekken van de supermarkt, ook nog laat in de avond. Brood dat in de avond niet verkocht is, gaat vaak terug naar de producent om uiteindelijk te eindigen in veevoer.

Deze verspilling moet nu worden tegen gegaan, menen supermarktondernemer George Verberne, MVO Nederland en ondernemer-bakker Johan Pater van Bake Five. Ze denken dat er zeker markt is voor het brood, omdat uit onderzoek zou blijken dat ongeveer zeventig procent van de broodkopers toch al vers brood aanschaft om thuis in te vriezen. 

Verkoop wordt in de gaten gehouden

Volgens de initiatiefnemers betekent dit dat er minder brood verspild hoeft te worden. De proef gebeurt niet zonder in de gaten te houden of het aanslaat. Reacties van klanten en de cijfers van verkochte broden worden steeds gecontroleerd, stellen de initiatiefnemers. 

Een echt avontuur

De resultaten van de proef zijn na afloop van het project door andere supermarkten te gebruiken. ,,Het idee om bevroren brood te verkopen lijkt eenvoudig, maar de normale gang van zaken op de broodafdeling is om alles de hele dag beschikbaar te houden. Dit kleinschalige experiment is voor de betrokken partijen een echt avontuur”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland.

De Vallei