Volledig scherm
Een van de vestigingen van Short Stay Wageningen. © Google Streetview

Tekort woonruimte voor kort verblijf in Ede en Wageningen

EDE/ WAGENINGEN - De regio Ede/Wageningen verwelkomt steeds meer uitwisselingsstudenten, promovendi en buitenlandse medewerkers van (food-)bedrijven. Hun huisvesting raakt in de knel.

Op korte termijn zijn er in de regio Ede/Wageningen 150 tot 250 extra woonruimtes nodig voor buitenlandse uitwisselingsstudenten, PhD’ers (promovendi) en 100 tot 150 voor expats (buitenlandse medewerkers van instituten en bedrijven). dat staat in een onderzoek dat adviesbureau Atrivé uit Utrecht heeft uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Ede en Wageningen en Wageningen UR. 

Voor de langere termijn (2022-2023) is de situatie nog nijpender. Dan gaat het om 300 tot 400 extra woningen voor de eerste groep en 100 tot 150 voor de tweede. Het bureau sluit niet uit dat als de ontwikkelingen bij Wageningen UR en het World Food Center (WFC) in Ede gunstig zijn die laatste verwachtingen nog hoger uitvallen.

Short Stay Wageningen

Overeenkomst tussen deze drie groepen is dat ze meestal een kortere tijd blijven. Daarom zijn er in Wageningen al speciale woongelegenheden voor hen in het leven geroepen, de zogeheten short stay. DUWO heeft zestig units, Short Stay Wageningen vijftig. ,,We willen sowieso uitbreiden. We kijken voortdurend of we op meer plaatsen mensen kortere tijd kunnen huisvesten’’, zegt een woordvoerder van Short Stay Wageningen. ,,Daarbij sluiten we Ede zeker niet uit. In Wageningen zitten we nu aan de Veerstraat, Gerdesstraat en de Beuningstraat. Als we geschikte panden kunnen vinden, worden dat er zeker meer. Maar dan moeten we er wel een vergunning oor krijgen. Je mag niet overal short stay voorzieningen beginnen.’’

Studentencomplexen rond campus

De onderzoekers verwachten dat de buitenlandse promovendi en uitwisselingsstudenten vooral rond de Wageningen Campus gaan wonen. Omdat ze vaak minder te besteden hebben dan de expats, komen kamers op de verschillende studentencomplexen als eerste in aanmerking. 

Voor de expats (die zich wat meer kunnen veroorloven) denkt Atrivé aan kleinschalige short stay complexen rond de campus, maar ook bij station Ede-Wageningen, de Kennisas tussen Ede en Wageningen en de kazerneterreinen (waar het WFC moet komen). Een belangrijke voorwaarde daarbij is dat ze goed per openbaar vervoer of auto bereikbaar moeten zijn, want de buitenlandse gasten kunnen vaak niet fietsen.

Atrivé wil dat Ede zich vooral richt op de expats en Wageningen op alle groepen.    

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei