Volledig scherm
Rens Stokman, Yannick van Gelder en Joar Nilssen (van links naar rechts) vormen samen Tinyfoods. © Herman Stöver

Tinyfoods verkoopt insecten, goed voor mens én vis

WAGENINGEN - Insecten voor menselijke consumptie is geen heel nieuwe gedachte. Insecten als basis voor visvoer wel. Tinyfoods uit Wageningen werkt eraan.

Het bedrijf op de Wageningen Campus wil een bijdrage leveren aan een duurzamere samenleving. Dat kan door meer insecten te gebruiken als voedsel, voor zowel mens als dier. De productie van 1 kilo insecten kost tien tot elf keer minder energie dan een kilo rundvlees. Bovendien levert het veel minder broeikasgassen op.En het is gezond. Er zit veel eiwit, ijzer en vitamine B in.

Tinyfoods verkoopt geroosterde meelwormen en krekels. Die hebben allerlei verschillende smaken, zoals knoflook, barbecue of gewoon naturel. Het verkoopt ook krekelpoeder. Dat is makkelijk te verwerken in bijvoorbeeld brood, bitterballen of ijsjes. Binnenkort gaan we ook insectenrepen en sprinkhanen in de verkoop.

Het jonge bedrijf wil proberen om ook insecten als basis voor dierenvoer te ontwikkelen en aan de man te brengen. Vooral de kweekvis-industrie is interessant. Op dit moment is kweekvis de grootste bron van vis voor menselijke consumptie, maar de kweekvis wordt nu nog gevoerd met gevangen vis. Dat is niet echt duurzaam. Tinyfoods ziet de mogelijkheid om kweekvis te voeren met insecten. Insecten zijn al een natuurlijk onderdeel van het dieet van de vis en het is veel duurzamer.

Meer info: www.tinyfoods.nl

Lees een uitgebreid verhaal in de editie Vallei van de Gelderlander van donderdag, ook te lezen in de e-paper.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei