De Wageningse watersportverenigingen hopen op veilige waterportmogelijkheden in de uiterwaarden
Volledig scherm
De Wageningse watersportverenigingen hopen op veilige waterportmogelijkheden in de uiterwaarden © DG/Eric Wijnacker

Toch extra aandacht voor recreatie en watersport in uiterwaard Wageningen

WAGENINGEN - Goed nieuws voor de vele watersporters in Wageningen. Hun belangen worden toch expliciet meegenomen in de beoordeling van de plannen voor de Grebbedijk en Wageningse uiterwaarden.

Het initiatief daarvoor kwam van Romy Stijsiger van Connect Wageningen en werd enthousiast omarmd door bijna alle andere partijen in de gemeenteraad: alleen de Socialistische Partij en GroenLinks stemden niet mee. Volgens die twee partijen worden de belangen van de watersporters al voldoende meegewogen in de oorspronkelijke opzet.

Dat vonden de andere partijen echter niet. Vooral de wens dat watersporters veiliger hun sport moeten kunnen beoefenen  weegt zwaar. Het is soms gevaarlijk op de Rijn, zeker voor jeugdige watersporters. Een eventuele zwemplas of recreatiegeul in de uiterwaarden tussen Pabstsendam en Havenkanaal zou daarvoor een uitkomst kunnen zijn.

Betrokken

Quote

Wagenin­gers moeten natuur ook kunnen beleven

Romy Stijsiger, Raadslid Connect Wageningen

Stijsiger: ,,In het oorspronkelijke voorstel waren de wensen van de verschillende watersporters en de recreanten niet afdoende meegenomen. Omdat dit de groep is die de uiterwaarden het meest gebruikt, is dat niet terecht. Ons voorstel roept op om specifiek hun belangen mee te nemen  voor een goede beoordeling. De reden dat Wageningers zo betrokken zijn bij de mooie omgeving waarin ze leven is dat ze die omgeving ook kunnen beleven.'' 
Het voorstel van Connect kreeg dus ruime steun in de Wageningse gemeenteraad. Er wordt voor recreatie en toerisme nu specifiek gekeken naar eventuele mogelijkheden voor vaarsport, zwemsport, schaatssport, strandgasten, natuurrecreatie en een passantenhaven. Daarbij wordt vooral gekeken naar het stuk uiterwaard tussen Pabstsendam, boerderij de Wolfswaard, de Rijn en het havenkanaal. De grond die daarvoor weggegraven zou moeten worden, komt goed van pas bij de verzwaring van de Grebbedijk. Dat bespaart flink op de kosten en transport. Zeker als de betonfabriek van Bruil zou verdwijnen van die plek, om te verhuizen naar de westelijke kant van de haven, zou veel ruimte kunnen ontstaan voor watersportrecreatie. 

GroenLinks

Met name binnen GroenLinks wordt gedacht dat die recreatieve en toeristische plannen in de uiterwaard op gespannen voet staan met de belangen van de natuur en het Natura 2000-gebied. ,,Het is een overbodige toevoeging aan de oorspronkelijke opzet'', zei Erik-Jan Bijleveld van GroenLinks. Daar dacht Mark Toxopeus van D66 anders over: ,,Het is niet overbodig, juist goed om dit mee te nemen in alle afwegingen die gemaakt gaan worden.''

In de komende twee jaar besluit een stuurgroep van provincie, waterschap, gemeente, rijkswaterstaat en betrokken inwoners (dijkdenkers) hoe de Grebbedijk verder versterkt kan gaan worden en wat er mogelijk is in de uiterwaarden. Voorop staat een sterkere Grebbedijk, die klus moet in 2023 geklaard zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei