Volledig scherm
PREMIUM
AID anno 2016. © Herman Stover

Toekomst ingewisseld voor verleden

blogVerleden-heden-toekomst. Drie woorden die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Zonder verleden geen heden, laat staan toekomst. Maar sinds deze week weet ik dat ze meer betekenen, althans voor mij. 

De 'schuldige' is de site van de AID (nu Annual Introduction Days, vroeger Algemene Introductie Dagen). Die geeft een overzicht van 50 jaar algemene introductiedagen. Even voor de duidelijkheid, dat zijn de dagen dat de eerstejaars van Wageningen Universiteit (en tegenwoordig ook Aeres Hogeschool) hun nieuwe studie- en vaak ook woonplaats leren kennen. 

In een grijs verleden heb ik daar ook aan meegedaan. In 1975 was dat. Ik herinner me het vooral als een heel gezellige week. Wat ik me absoluut niet herinner is dat we een thema hadden. 43 jaar later kom ik daar pas achter. Inderdaad, op de site van de AID. We waren de eerste introductie met een thema: verleden-heden-toekomst. Pas in 1988 volgde een tweede thema. Geen idee wat we toen met het thema hebben gedaan. Maar het is achteraf wel een mooi thema. Toen als 18-jarig jochie was het vooral de toekomst die lonkte. Het studentenleven, voor het eerst een eigen kamer (wat zeg ik, voor het eerst een eigen bed), een nieuwe woonplaats, nieuwe vrienden en natuurlijk een studie (in mijn geval plantenveredeling).

Nu, 43 jaar later, moet ik helaas bekennen dat mijn verleden toch groter is dan mijn toekomst. Er is veel gebeurd in die tijd, maar ik woon nog wel met veel plezier in mijn toen nieuwe woonplaats. Planten veredelen doe ik al 25 jaar niet meer. Overigens is het heden al die jaren hetzelfde gebleven: 24 uur.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei