Volledig scherm
Wolven roedel © Shutterstock

Tweede wolvin vestigt zich op de Veluwe

WAGENINGEN - Een tweede wolf heeft zich gevestigd op de Veluwe. Dat blijkt uit onderzoek door de Wageningen Universiteit. Onderzoekers keken daarvoor naar uitwerpselen van de dieren die worden verzameld door vrijwilligers van het Wolvenmeldpunt.

Onderzoeksinstituut Wageningen Environmental Research laat weten dat er in de periode van 1 februari tot 1 mei 2019 zo’n 6 wolven in Nederland waren. Ook dat is gemeten aan de hand van de keutels van de dieren waarvan per dier een eigen DNA-profiel is gemaakt.

Tweede wolvin

De tweede wolf die zich nu op de Veluwe heeft gesetteld is een vrouwtje die zich, een half jaar na de eerste waarneming, nog steeds doet gelden op de Midden-Veluwe. Als een wolf zich langer dan een half jaar settelt in een bepaalde omgeving, kan er volgens het instituut vanuit worden gegaan dat het beest zich daar voor langere tijd vestigt.

Ook zijn er keutels gevonden van een mannelijke wolf die steeds lijkt terug te komen in het territorium van de eerste wolvin. De wolf als diersoort vertoont zich voor het eerst in 150 jaar weer voor langere tijd in Nederland. Onderzoekers hebben een vermoeden dat de twee een paar zijn. Dat zal echter moeten blijken als er ook pups worden geboren.

Verder DNA-onderzoek

Verder wordt er ook onderzoek gedaan naar mogelijk wolven-DNA op gedode edelherten en schapen. De onderzoekers willen weten of dat materiaal van dezelfde, bekende wolven komt óf dat er ook andere in dat gebied komen.

Het tot nu toe aangetroffen DNA is van de zes wolven die al eens eerder zijn waargenomen. Dit onderzoek wordt samen met TU Dresden uitgevoerd die wolven met zenders volgt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei