Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Uitzonderingsmaatregel speed-pedelecs blijft

ARNHEM/WAGENINGEN - De provincie Gelderland heeft besloten, na onderzoek te hebben gedaan, dat de uitzonderingsmaatregel voor speed-pedelecs blijft. Personen met zo’n snelle e-bike mogen gewoon gebruik blijven maken van het fietspad.

Eigenlijk moeten speed-pedelecs vanaf 1 januari 2017 dezelfde regels volgen als bromfietsers in het verkeer, maar dat heeft tot gevaarlijke situaties geleid. Hierom stelde de provincie Gelderland als de eerste provincie in Nederland de uitzonderingsmaatregel in dat ze gewoon op het fietspad mochten blijven. Mits de eigenaar van de speed-pedelec maximaal 33 kilometer per uur rijdt en genoeg ruimte aan andere fietsers geeft.

Wageningen

Wageningen is een van de eerste steden die de speed-pedelec toestaat op het fietspad van de Mansholtlaan. In heel Gelderland zijn er nog 15 andere wegen waar deze uitzondering geldt.

Er is onderzoek gedaan naar het gedrag van mensen die gebruik maken van deze e-bike en daaruit bleek dat ze veel vaker het fietspad verkozen dan de provinciale wegen waar ze naar werden verwezen. Daarom heeft de provincie besloten om de uitzonderingsmaatregel te laten bestaan. Ook doen ze een oproep aan het ministerie om de uitzonderingsmaatregel landelijk door te voeren.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei