Volledig scherm
Het Lexkesveer vanaf de Wageningse kant. © Gerard Burgers

Veerstoep bij Lexkesveer beter zichtbaar na ongelukken

UPDATEWAGENINGEN/RANDWIJK - De gemeenten Wageningen en Overbetuwe gaan snel aan de slag met extra veiligheidsmaatregelen rondom de toeritten naar het Lexkesveer. De maatregelen volgen op twee ongelukken waarbij automobilisten vanaf de Randwijkse veerstoep de Rijn inreden.

In december kwam een 34-jarige automobilist uit Duitsland om het leven. Afgelopen zondag kwamen drie inzittenden van een auto die de Rijn in reed met de schrik vrij. Voor Wageningen en Overbetuwe reden om de situatie op de wegen naar het veer kritisch te bekijken. Hoewel beide gemeenten benadrukken dat de situatie veilig is en aan alle wettelijke eisen voldoet, nemen ze toch aanvullende maatregelen.

De komende weken worden alle maximumsnelheidsborden (50 en 10 kilometer per uur) vervangen door grotere exemplaren. Ook alle waarschuwingsborden worden voor grotere exemplaren ingeruild. Tijdens de inspectie, afgelopen week, werd ook een aantal kapotte lantaarnpalen aangetroffen. Die worden de komende weken gemaakt.

Ook aan de einde van de horizontale delen van de weg, waar de ongeveer dertig meter lange afdaling naar de rivier begint, worden maatregelen genomen. De stopstrepen worden opnieuw en beter zichtbaar aangebracht en ook de knipperlichten bij de stopborden en stopstreep worden vervangen door nieuwe feller brandende led-lampen. Tenslotte worden er voor de stopstrepen zigzaglijnen op het wegdek aangebracht. Die waarschuwen behalve visueel ook voel- en hoorbaar voor het naderen van de veerstoep. Als een auto er over heen rijdt, is dat voor de inzittenden te horen en te voelen.

Wageningen en Overbetuwe gaan niet in op het verzoek van Veilig Verkeer Nederland om de toerit naar de veerstoep met slagbomen te beveiligen. ,,Ondanks deze ongevallen vinden we toch dat de situatie ter plaatse veilig is en aan alle wettelijke verplichtingen voldoet. We nemen nu wel wat extra maatregelen om de situatie voor verkeersdeelnemers nog opvallender te maken, maar een slagboom vinden we echt overbodig”, zegt een woordvoerder namens beide gemeentes.

Daar is ook onder gebruikers van het veer weinig draagvlak voor. Dat bleek afgelopen week ter plekke, maar ook uit de reacties op de site van deze krant over het ongeluk en eventueel te nemen maatregelen. Het overgrote deel van de lezers meent dat de huidige situatie meer dan veilig is en wijt ongevallen aan onverantwoord rijgedrag.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei