Volledig scherm

Veluws zwijn komt om van de honger

videoWAGENINGEN - De langdurige droogte treft de wilde zwijnen op de Veluwe hard. Er is onvoldoende voedsel voor de duizenden wilde dieren, waardoor ze verhongeren. Ecoloog Hugh Jansman trof zondag zelfs een uitgemergeld zwijn aan dat stervende was. 

Op het filmpje dat hij ervan maakte is een mager zwijn te zien dat door zijn poten zakt als hij probeert op te staan. 'Natuurlijk proces, desondanks gevoel van machteloosheid', schrijft Jansman bij zijn tweet waarin hij het filmpje deelt.

Crashjaar

,,Dit wordt een crashjaar voor de wilde zwijnen’’, zegt Jansman, ecoloog bij Alterra, een onderdeel van de Wageningen Universiteit. ,,De zwijnen hebben het heel slecht. Er zullen bijna geen biggen geboren worden en volwassen zwijnen gaan dood.’’

Erik Koffeman van de Faunabeheereenheid Gelderland ziet dat ook. Jagers treffen veel minder zwijnen aan. Enerzijds omdat ze zich schuil houden door de warmte, anderzijds doordat er minder biggen geboren worden. Hij zegt dat er in juli 40 procent minder zwijnen zijn afgeschoten vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. 

Zorgen

Jansman: ,,Op de Veluwe gaat het niet veel anders dan in de Oostvaardersplassen.’’ Over de dieren in dat natuurgebied maken dierenactivisten zich zorgen, vanwege de droogte.

Hoe veel zwijnen er op de Veluwe leven, is niet exact bekend. ,,Er wordt niet geteld. Dat is al jaren een omissie’’, zegt de ecoloog. ,,Wel weten we dat de populatie jaren is gegroeid.’’ Omdat er geen aantallen bekend zijn, is het moeilijk om vast te stellen hoe zwaar de populatie geraakt wordt. ,,We weten het niet.’’

Ecoloog Hugh Jansman maakte onderstaande beelden van het zwijn.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei