Verdronken Joe kon weglopen door te weinig toezicht van instelling en school

ZETTEN - Jeugdzorginstelling Heldringstichting in Zetten en de naastgelegen school De Brouwerij hielden mei vorig jaar niet goed toezicht op hun jongeren. Daardoor konden twee bewoners onder schooltijd weglopen. Een van hen, de 16-jarige Joe de Wijs, verdronk daarna in de Nederrijn.

Volledig scherm
Joe Thompson Omuke de Wijs met zijn moeder Brenda. © Eigen foto

Dat blijkt uit een inspectierapport naar aanleiding van het incident, dat deze week openbaar is gemaakt. Beide instellingen wisten dat de kans op weglopen groot was bij de jongens, maar van het noodzakelijke permanente toezicht op de school voor speciaal voortgezet onderwijs was op die dinsdag 30 mei 2017 geen sprake. 

Een vraag van De Brouwerij voor tijdelijk extra hulp in de klas, een dag eerder, was door de Heldringstichting niet goed beoordeeld. Er heerste teveel een denken van 'wij-zij', aldus de drie inspectiediensten (onderwijs, gezondheidszorg , justitie en veiligheid) in hun gezamenlijk rapport. 

Nadat de school alarm had geslagen, werden de jongens snel gevonden in de buurt van de Nederrijn. Medewerkers konden ze echter niet in de kraag grijpen, omdat ze steeds wegliepen. Tot ontzetting van de aanwezigen liepen Joe en zijn kameraad vervolgens de rivier in. Daarop verdronk Joe. De andere jongen wist naar de overkant te zwemmen. Deze dramatische afloop is de medewerkers niet aan te rekenen, stellen de inspecties.

Maatregelen

Volledig scherm
De zoekactie. © GinoPress B.V.

De Heldringstichting en de Brouwerij hebben na het incident maatregelen genomen om de onderlinge communicatie over toezicht te verbeteren. Wel moesten de inspectiediensten nog een keer optreden om de risico's te beperken. Dat ging om een misverstand, laten beide instellingen in een reactie weten. Inmiddels zouden afdoende maatregelen zijn genomen. 

Dat wil niet zeggen dat zich nooit meer incidenten zullen voordoen, benadrukt Sanne Verwaaijen van de Heldringstichting. ,,Nul weglopers is niet haalbaar. Gesloten jeugdzorg is niet gelijk aan een gevangenis.’’

Volledig scherm
Joe Thompson Omuke. © Eigen foto
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei